Brutija: Komemoracija za Mariju i Linu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Himne "Lijepa naša" i "Krasna zemljo", koje je otpjevao zbor Osnovne škole Marije i Line, otvorile su u ponedjeljak kod spomen-ploce u Brutiji nedaleko od Savudrije program obilježavanja 67. obljetnice pogibije mladih antifašistkinja Marije Medica i Line Zakinja.

Predstavnici društvenog i politickog života Umaga okupili su se na tom mjestu, gdje su u proljecu svog života ubijene dvije djevojke samo zato što su željele slobodu, mir, prijateljstvo i suživot.

Nakon što su na spomen obilježje vijence položili predstavnici Grada Umaga, škola, raznih udruga i politickih stranaka, prigodni uvodni govor o žrtvi koju su Marija i Lina podnijele za sve prošle, sadašnje i buduce generacije održao je predsjednik umaške podružnice Udruge antifašistickih boraca Anton Kosmina te profesorica i zamjenica ravnatelja OŠ Marije i Line Sanja Zakinja.

- Okrutno smaknuce Marije i Line ostalo je duboko urezano u sjecanje stanovništva i postalo je dijelom naše povijesti. Prisjecanje na njihovu žrtvu vraca nas u kaoticno vrijeme 2. svjetskog rata kada su na ovim prostorima nacifašisti gotovo svakodnevno odvodili u smrt osobe poput Marije i Line koje su bile spremne usprotiviti se teroru i okupaciji. Osjecamo ponos što su Istrani u velikom broju sudjelovali u antifašistickoj borbi, rekao je umaški gradonacelnik Vili Bassanese.

I ove je godine organiziran literarni natjecaj na temu "Vrijeme Marije i Line". Prvim mjestom i novcanim iznosom od 300 kuna nagradeni su Adela Ajanovic iz 5. razreda OŠ Marije i Line i Lana Koler iz 7. razreda TOŠ Galileo Galilei. Drugo mjesto i 200 kuna osvojili su sedmaš Vedran Juricic iz hrvatske i osmašica Matea Radešic iz talijanske škole, dok su treceplasirani s osvojenih 100 kuna Dean Matijašic iz 4. razreda Podrucne škole Petrovija te Luna Bisaki iz sedmog razreda talijanske škole.


Podijeli: Facebook Twiter