Bruno Krajcar objavio album "Istraditional"

Naslovnica novog albuma Bruna Krajcara "Istraditional"
Naslovnica novog albuma Bruna Krajcara "Istraditional"

Poznati istarski skladatelj i kantautor Bruno Krajcar objavio je novi album "Istraditional" za Aquarius Records, a radi se o svojevrsnom hommageu istarskoj narodnoj netemperiranoj pjesmi (dvoglasje tijesnih intervala) koja je potvrdu za svoju jedinstvenost dobila uvrštenjem na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Krajcar je prepoznatljiv po korištenju istarske ljestvice koju je popularizirao tako što su njegove skladbe izvodili brojni, eminentni glazbenici hrvatske i međunarodne scene kao što su Josipa Lisac, Radojka Šverko, Oliver Dragojević, Bobby Solo, Vlatko Stefanovski, Edin Karamazov. Istarsko netemperirano pjevanje naziva hrvatskim bluesom, te ga u svojem najnovijem albumu prezentira odabirom deset istarskih narodnih pjesama koje obrađuje u različitim stilskim smjerovima i glazbenim oblicima.

U podnaslovu albuma stoji "Croatian music identity" čime se sugerira da je stvaran sa željom da se prezentira međunarodnoj glazbenoj sceni kao dio našeg jedinstvenog glazbenog bogatstva zbog čega su svi tekstovi i recenzije prevedeni na engleski jezik.

Istra baštini posebnu vrstu glazbe koja se najviše očituje u njenoj netemperiranosti (razmak između dva susjedna tona manji je od polustupnja). Zbog te netemperiranosti naš autohtoni glazbeni izričaj karakterizira iznimna arhaičnost", ističe Krajcar u predgovoru knjižice albuma.

Tu netemperiranost predstavlja segmentima izvornih narodnih pjesama kao uvod u svaku obrađenu pjesmu naglašavajući važnost bogate arhive Radio Pule koja je jedna od najvrjednijih arhiva tradicijske glazbe u Europi. Sastavni dio knjižice albuma su i recenzije dva barda hrvatske glazbe, profesora Pere Gotovca i Dušana Prašelja. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter