Bruno Celija osloboden optužbi za zloporabu položaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepravomocnom presudom vijeca kojim je predsjedala sutkinja Gabrijela Marceta na Županijskom sudu u Puli nekadašnji donacelnik Opcine Vodnjan Bruno Celija u petak je osloboden je optužbe da je zlorabeci položaj i ovlasti ocu svoga vjencanog kuma 2001. godine pribavio imovinsku korist nešto vecu od 290.000 kuna.

Celiju, koji nije došao na objavu presude, Županijsko državno odvjetništvo teretilo je da je upravo on potpisao nalog odvjetniku Opcine, Dražanu Gunjaci, da u parnici koju je Josip Grbac pokrenuo protiv Opcine prizna njegov tužbenih zahtjev, odnosno da mu Vodnjan dopusti knjiženje na dvije gradevinske parcele u Valbandonu, površine 403 i 3.600 cetvornih metara.

Naime, Grbac je tražio da mu Vodnjan, temeljem zamjene obavljene prije 1996. godine, kao naknadu za zemljište oduzeto u Valbandonu radi izgradnje prometnice preda u vlasništvo dvije parcele. U sudskom postupku nije utvrdeno da bi Celija zlorabio položaj s namjerom da ocu svog vjencanog kuma Antona Grpca pribavi imovinsku korist u vidu dodjele vrednijih parcela jer se u oba slucaja radi o gradevinskom zemljištu. Osim toga, Grpcu su dane parcele cija je površina jednaka površini parcela koje su mu oduzete.

U kratkom obrazloženju presude sutkinja Gabrijela Marceta kazala je da je Opcina Vodnjan još 1996. godine zakljucila sporazum sa Grpcem da ce mu nadoknaditi zemljište u omjeru 1: 1, a proizlazi da mu je dala samo dio zemljišta.

- Više svjedoka saslušanih u postupku kazalo je da se u slucajevima izvlaštenja odredenih površina vlasnicima dodjeljivalo zemljište jednake površine, a da se u slucaju Josipa Grpca poštivao princip zamjene "metar za metar" potvrdili su i sudski vještaci, zakljucila je sutkinja Marceta.

Bruno Celija vec je jednom osloboden optužbe za ovo kazneno djelo, no Vrhovni je sud vratio predmet na ponovno sudenje upravo da bi se utvrdilo je li Grpcu dodijeljeno zemljište vece površine ili vrijednosti. Ali i u ovom ponovljenom postupku bivši donacelnik Vodnjana, koji je tu funkciju u vrijeme navodnog pocinjenja kaznenog djela obavljao volonterski, osloboden je optužbe. Doduše, zasad još uvijek nepravomocno.


Podijeli: Facebook Twiter