Bruxelles zbog Hrvatske povecao proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija u petak je objavila izmijenjeni prijedlog proracuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine, s dodatnih 8 milijardi eura odnosno ukupno 1033 milijarde eura predvidenih za proracunski ucinak ulaska Hrvatske.

Tom je izmjenom predvidena gornja granica od 1.033 milijarde eura, ili 1,08 posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka Unije za obveze, umjesto 1.025 milijardi eura (1,05 posto BND-a EU-a) u prvotnom prijedlogu od 29. lipnja 2011.

Izmijenjenim prijedlogom predvida se gornja granica od 988 milijarda eura, ili 1,03 posto BND-a za placanja koja ce se stvarno izvršiti, umjesto 972 milijarde eura koliko je bilo u prvom prijedlogu, što je iznosilo 1 posto BND-a.

"Ova aktualizacija ne mijenja ništa bitno u našem prvom prijedlogu. To je puko mehanicko izvršenje", istice u priopcenju povjerenik za proracun Janusz Lewandowski.

"Pozivamo Europsko vijece i parlament da se do konca godine dogovore o tom financijskom okviru, kao što se navodi u zakljuccima nedavno održanog skupa Europskog vijeca", kazao je.

Tri najveca financijaša EU-a, Njemacka, Francuska i Velika Britanija, zatražila su da se u razdoblju 2014.-2020. zamrznu "financijske perspektive" u odnosu na proracun planiran u 2013., zadnje godine tekuceg izvršenja.

Bruxelles u svojim prijedlozima traži da se sredstva namijenjena poljoprivredi stabiliziraju na oko 385 milijardi eura.

Francuska, najveci financijaš Zajednicke agrarne politike (PAC), zatražila je da sredstva za poljoprivredu ostanu ista "u euro". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter