Bruxelles traži da SAD ukine vize za sve članice EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija (EK) je u srijedu od SAD-a zatražila da unutar šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske, upozorivši da bi EU mogao uvesti vize za američke diplomate ukoliko se taj problem ne riješi, objavio je EurActiv.

"Ukoliko se za šest mjeseci taj problem ne riješi, EU bi mogao uvesti vize za američke diplomate", upozorila je Komisija.

Građani većine zemalja EU-a putuju u niz stranih zemalja bez vize, no državljani nekih novih članica Unije još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD, Kanadu i Australiju, podsjeća EurActiv.

Komisija je slično upozorenje uputila Washingtonu i 2008. kada je 12 zemalja EU-a bilo podvrgnuto viznom režimu za putovanje u SAD. U međuvremenu je vizni režim ukinut za osam zemalja, Češku, Estoniju, Grčku, Litvu, Latviju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, a na listi su ostale Poljska, Rumunjska, Bugarska, Cipar i Hrvatska koja je članica EU-a postala 1. srpnja 2013. Diplomati spomenutih pet zemalja su kazali da će i dalje bilateralno pregovarati sa SAD-om kako bi se problem riješio.

Bruxelles traži da se EU tretira kao "cjelina" te da SAD uzvrati recipročno na viznu politiku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter