Bruxelles: Šumonjina izložba bez službenog otvorenja

Bojan Šumonja: Mislim da takvo ponašanje nije uopće fer (Neven LAZAREVIĆ)
Bojan Šumonja: Mislim da takvo ponašanje nije uopće fer (Neven LAZAREVIĆ)

Izložbu radova pulskog likovnog umjetnika Bojana Šumonje trenutno je moguće razgledati u Berlaymontu, glavnoj zgradi Europske komisije u Bruxellesu. To je pohvalna vijest za slikara, no apsurd u ovoj priči je to što izložba nije nikada službeno otvorena, iako je tako trebalo biti.

Naime, Šumonjina izložba je prvo gostovala u Luksemburgu, a na poziv organizatora, postavljena je i u Bruxellesu, 10. listopada. Šumonja kaže da su ga iz ureda Europske komisije pozvali da dođe na svečano otvorenje koje je trebalo biti održano 25. listopada i na kojem se trebalo okupiti 180 uzvanika.

- Dan prije otvaranja zvali su me iz ureda kabineta europskog povjerenika Maroša Šefčoviča da bi mi rekli da svečanog otvorenja izložbe neće biti jer povjerenik ima druge obveze. Moram priznati da sam bio šokiran jer sam za Bruxelles trebao krenuti idućeg jutra u 5 sati. U 30 godina karijere nije mi se nikada dogodilo nešto slično i mislim da takvo ponašanje nije uopće fer. Poslao sam i mail na adresu kabineta Šefčoviča u kojem sam zatražio da mi barem vrate novac koji sam potrošio za kartu, no oni su mi odgovorili da za to nemaju predviđena sredstva, kazao je Šumonja ogorčeno.

U pismu koje potpisuje voditelj Šefčevičevog kabineta Juraj Nociar, a stiglo je na Šumonjinu adresu, navodi se da je razlog zbog kojeg izložba neće biti službeno otvorena i taj što se osim Šefčeviča koji je spriječen, na poziv za otvorenje izložbe nije odazvao niti jedan predstavnik iz Hrvatske. (B. VINCEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter