Bruxelles: Sastanak Srbije i Kosova bez dogovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci u utorak se opet nisu uspjeli dogovoriti o energiji i o telekomunikacijama na novom susretu u Bruxellesu, prenijeli su diplomatski izvori.

Dvojica čelnika odlučila su "nastaviti pregovore" i ponovno će se sastati u Bruxellesu 8. rujna u nazočnosti visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja već dvije godine vodi "dijalog" Beograda i Prištine.

Dačić i Thaci su "opetovali kako su odlučni osigurati uspjeh" lokalnih izbora raspisanih za 3. studenoga na čitavom teritoriju Kosova, "uz najveće moguće sudjelovanje", dodala je Ashton u priopćenju.

Pripreme za izbore narušila je odluka srbijanskih čelnika na sjeveru Kosova, gdje su Srbi u većini, da bojkotiraju izbore.

Uredno provođenje lokalnih izbora dio je ugovora o normalizaciji odnosa koji su Beograd i Priština potpisali u travnju i po kojemu sjeverni dio tog područja, uz granicu sa Srbijom, dobiva stanoviti stupanj samostalnosti i nad kojim Priština nema gotovo nikakvu kontrolu.

Cilj pregovora u Bruxellesu također je dogovoriti se o telekomunikacijama. Kosovski Albanci žele dobiti svoj telefonski predbroj a Beograd želi na sjeveru zadržati svoje nacionalne operatere za mobilnu telefoniju.

I na energetskom polju Kosovo traži samostalnost u opskrbi električnom energijom a Beograd želi zadržati nazočnost svoje tvrtke za distribuciju na sjeveru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter