Bruxelles: Policija vodenim topovima protiv prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuća ljudi okupili su se u utorak u Bruxellesu na prosvjedima protiv izmjena zakona o radu koje predlaže desna vlada, a policija je bila prisiljena upotrijebiti vodene topove ne bi li rastjerala stotinjak najnasilnijih sudionika , izvijestio je AFP.

Povorka sa šezdesetak tisuća ljudi, po ocjeni policije, razišla se kada je stotinjak razbijača, među kojima su neki pokrili lice rupcem ili plinskom maskom, blizu željezničkog kolodvora Midi u prijestolnici počelo bacati predmete na policiju koja je uzvratila vodenim topovima.

U neredima je ozlijeđen najmanje jedan redarstvenik i više prosvjednika, dodaje francuska novinska agencija.

Prosvjede koji su do pred sam kraj protjecali mirno, organizirali su najveći belgijski sindikati i Socijalistička stranka (PS) koja je u oporbi nakon izbora održanih 2014.

Prosvjednici su nosili plakate na kojima je pisalo "Čaša je puna". Prosvjednici i sindikati protive se novim mjerama vlade desnog centra koje predviđaju veću fleksibilnost radne snage, produljenje radnog staža i manje plaće. Na prosvjedima se od vlade zahtijevalo i da se više zauzme u borbi s poreznom utajom.

Vlada je odmah po dolasku na vlast potaknula nezadovoljstvo socijalnih partnera donošenjem mjera poput privremenog zamrzavanja plaća i postupnog produženje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina do 2030. Sindikati najavljuju niz akcija - općih štrajkova i prosvjeda - sve do jeseni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter