Bruxelles ipak ne zabranjuje Nutellu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su Talijani prolili dosta suza nad sudbinom Nutelle, ali i sasuli iz istog razloga puno žucisa na Europsku uniju i njezina pravila, zastupnici Europskog parlamenta osjetili su potrebu da ih utješe i razuvjere.

"Ne pokušavamo zabraniti prodaju i reklamiranje Nutelle", porucili su europarlamentarci u priopcenju objavljenom na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

Gužva je nastala nakon što je usvojen nacrt pravila prema kojima bi reklamiranje prehrambenih proizvoda s vecom kolicinom soli, šecera i masnoca bilo strogo ograniceno, dok bi kompanije koje ih proizvode morale vidljivo istaknuti kolicinu kalorija, masnoca i soli koje namirnica sadrži.

Na prijedlog su Talijani reagirali vrlo oštro, uvjereni da bi takve oznake mogle uplašiti kupce i odvratiti ih od kupnje jedne od najpoznatijih talijanskih slastica, Nutelle, ali i drugih slatkiša. Buduci da se strast talijanskih medija nije stišavala, parlament je u priopcenju kategoricki demantirao da želi zabraniti prodaju Nutelle.

Portali koji se bave pitanjima EU-a prenose i izjavu talijanskog ministra poljoprivrede Giancarla Galana koji je zadovoljan priopcenjem, ali se pita radi li se o pojašnjenju ili uzmicanju.

Europarlament je morao reagirati i zbog navoda nekih europskih medija da ce nova pravila zabraniti prodaju jaja u pakovanjima od 12 komada. "Prodaja tuceta jaja nece biti nelegalna", piše u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter