Bruxelles - grad piva, cokolade, politicara i službenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok ste u Bruxellesu, morate probati njihov specijalitet, dagnje s pomfrijem, uvjeravao nas je dugogodišnji dopisnik hrvatskih medija iz glavnog grada Belgije, ustrajan u ocjeni da su dagnje plus pomfrit odlicna kombinacija, unatoc našim sumnjicavim pogledima.

No, tisuce turista koji se svakoga dana gužvaju briselskim ulicama ocito su puno otvoreniji za neuobicajene gastronomske kombinacije. Nedaleko središnjeg gradskog trga, Grand Placea ili Grote Markta, cijela jedna ulica prepuna je restorana koji kao osnovni specijalitet nude upravo školjke s prženim krumpiricima, a posao im, cini se, ide prilicno dobro.

Ipak, dagnje i pomfrit nikome nisu prva asocijacija na spomen Bruxellesa. Prvo što padne na pamet je, prije svega, pivo, cokolada i - Europska unija.



Europska unija, doduše, formalno nema svoj glavni grad, ali ako se nešto može nazvati glavnim gradom EU-a, onda je to belgijska metropola. I to zahvaljujuci cinjenici da je kroz godine Bruxelles postao dom vecine europskih institucija. U tzv. europskoj cetvrti nalazi se sjedište Europske komisije i Vijeca EU-a, a i vecina sjednica Europskog parlamenta - iako mu je službeno sjedište u Strasbourgu - održava se u Bruxellesu. Hrvatskoj ce Bruxelles postati drugi glavni grad 1. srpnja 2013. našim ulaskom u punopravno clanstvo Europske unije.

Medutim, u "europsku cetvrt" zalaze vecinom politicari, diplomati, javni službenici i ostali koji imaju posla s EU-om. Obicnim turistima draži je Grand Place - trg koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1988. godine, sa svojom starom vijecnicom izgradenom u gotickom stilu - i okolne ulicice u kojima se turisti rado krijepe pivom i slade cokoladom. Komercijalno uspješna veza cokolade i Belgije traje od 19. stoljeca kad su Belgijanci kolonizirali Kongo.

Nezaobilazna destinacija su barovi poput Delirium cafea koji nudiviše od dvije tisuce razlicitih vrsta piva, ali i male cokolaterije u kojima se prodaju fine cokolade i praline poznatih belgijskih proizvodaca.


Podijeli: Facebook Twiter