Bruxelles dao potporu za LNG kod Trsta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

LNG terminali kod Trsta - jedan u Žavljama na samoj talijansko-slovenskoj granici, a drugi na moru ispred Trsta - sve su bliže realizaciji. Iako se Ljubljana i Rim ne mogu suglasiti o zakljucku upravo održanog neformalnog sastanka predstavnika Slovenije, Italije i Europske komisije o energetskim projektima u Tršcanskom zaljevu, sve je manje izgledno da ce Slovenija uspjeti blokirati gradnju velikih plinskih terminala, kao i još jednog plinovoda, u ekološki osjetljivom i industrijski pretrpanom sjevernojadranskom zaljevu.

Talijani nakon trojnog sastanka likuju. "Slovenija se u vezi s plinskim terminalom uhvatila na udicu prijava gradana i ekoloških aktivista, kojima je više vjerovala nego talijanskoj vladi. Zato sada neka zašuti!", odbrusio je slovenskoj strani gradonacelnik Trsta i veliki zagovornik plinskih terminala Roberto Dipiazza, kako prenosi ljubljansko Delo.

Podtajnik u talijanskom ministarstvu okoliša Roberto Menia izjavio je talijanskoj Ansi da je EK u talijansko-slovenskom sporu dao za pravo Italiji: "Slovenija to sada mora poštovati jer se pokazalo da je cijeli postupak proveden pravilno".

Ljubljana tvrdi suprotno. Ekološka udruga Alpe Adria Green uvjerava da su nakon trojnog sastanka o plinskim terminalima iz EK-a i parlamenta dobili informacije da je Bruxelles naložio istragu cijelog projekta, cime su potvrdeni njihovi navodi da cijeli plinski terminali kod Trsta predstavljaju opasnost po okoliš, iako uživaju potporu talijanskih vlasti.

Kako još navodi Alpe Adria Green, na talijanskoj su strani krivotvorili dokumente cime su namjerno umanjili potencijalnu opasnost od plinskih terminala u Tršcanskom zaljevu, obmanjujuci stanovništvo.

Cini se da ta udruga ipak pretjeruje, ako je suditi po izjavi Georgea Kremlisa, vode direkcije za okoliš pri EK-u. Rekao je da je Italija prilikom ocjenjivanja utjecaja terminala na okoliš poštivala sve europske standarde, pa i Espo konvenciju o prekogranicnim utjecajima. Upravo zbog toga, kazao je, EK nije pokrenuo nikakav postupak protiv Italije.

Talijani su uvjereni da Slovenija koristi ekološke argumente da bi prikrila svoje ekonomsko-komercijalne interese,a oni su, smatraju u Rimu, usmjereni na slovensku potporu izgradnji konkurentskog plinskog terminala na Krku, u koji je ukljucen i slovenski kapital.


Podijeli: Facebook Twiter