Brucošima besplatan studij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi studenti koji prijedu upisni prag imat ce besplatnu prvu godinu studija, odlucila je u srijedu Vlada i za to osigurala 129 milijuna kuna u ovogodišnjem i proracunu za sljedecu godinu.

To znaci da ce i studenti koji redovito upisuju studij ali za osobne potrebe, za što su dosada morali placati i po nekoliko tisuca kuna po semestru, prvu godinu studirati besplatno.

Država ce tako snositi troškove prve godine studija svima koji se upisuju unutar upisne kvote. Hoce li studij nastaviti besplatno ovisit ce o tome kakav ce uspjeh imati na fakultetu, a prvenstveno hoce li redovito upisivati sljedecu godinu.

No kriterije o tome ce donijeti svako sveucilište zasebno. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs kazao je da Vlada na ovaj nacin svim studentima koji pocinju studirati omogucuje «jednake startne pozicije».

- Ako budu redovno upisivali godinu za godinom, mogu diplomirati bez ikakvih participacija, a koliko manje budu uspješni, toliko ce snositi participaciju, objasnio je Fuchs.


Podijeli: Facebook Twiter