Brucoši od 2010. besplatno studiraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rektorski zbor ostaje pri tome da se iduce akademske godine 2010./2011. studenti prve godine upisuju bez placanja školarine, rekao je novinarima nakon sjednice Rektorskog zbora njegov predsjednik i rektor splitskoga Sveucilišta Ivan Pavic.

Za to ce biti pravodobno pripremljena i sva zakonska regulativa. Poslove vezane uz regulativu te novi Zakon o sveucilištima odradit ce novo povjerenstvo sa Žarkom Puhovskim na celu, a u njemu ce biti i predstavnici studenata. Ono bi do kraja godine trebalo sastaviti svoje prijedloge, koji bi do ožujka iduce godine trebali biti ugradeni u zakonske tekstove.

Najavio je i da ce do tada biti potpisan i sporazum izmedu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i svih hrvatskih sveucilišta, kojim ce se detaljno regulirati pitanje upisa na prvu godinu studija onih studenata koji su završili srednju školu prije polaganja državne mature te kriteriji za one kandidate koji budu dolazili izvan Hrvatske.

Rektor pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile Robert Matijašic pojasnio je da je besplatno studiranje stav rektorskog zbora još od studentskih prosvjeda u travnju kada je blokirana nastava na brojnim fakultetima. No, to još uvijek nije službena odluka.

"Prethodno je potrebno izraditi model po kojem ce se sveucilištima nadoknaditi prihodi od školarina te definirati kriteriji besplatnog studiranja. Prema sadašnjim prijedlozima, školarine bi bili oslobodeni svi studenti koji zadovolje uvjete upisa i redovno ispunjavaju svoje obaveze prema bolonjskom procesu", kazao je Matijašic.

Prema prijedlogu ministra Radovana Fuchsa eventualno bi se toleriralo ako student trogodišnji preddiplomski studij završi u cetiri godine. Još uvijek nije jasno kako ce se ovaj model besplatnog studiranja odnositi na integrirane studije koji traju pet ili šest godina.

Kad je rijec o uvjetima za upis u prvu godinu studija na pulskom sveucilištu, rektor je kazao da ce se konacna odluka donijeti za 15-tak dana na sjednici Senata. "Na najvecem broju studija rezultati državne mature bit ce jedini kriterij, a tek na manjem broju studijskih programa tražit ce se dodatni uvjeti za upis", dodao je Matijašic.


Podijeli: Facebook Twiter