Brtoniške ulice u bojama tradicije

Tradicija na brtoniškim ulicama (M. SARDELIN)
Tradicija na brtoniškim ulicama (M. SARDELIN)

Kako se nekada delalo, kuhalo i jelo pokazala je turistima, ali i svim zainteresiranima ova brtoniška manifestacija "U bojama tradicije". Organizatori, djelatnici ovdašnje Turističke zajednice, članovi udruge zanata Maison Chic i ugostitelji zajedno s mještanima omogućili svojim gostima ugođaj nekih prošlih vremena, ali i promociju svoga mjesta.

Bio je to sajam na kojem su svoje vještine pokazali kamenoklesari, kovači, tesari, izrađivači sjenila za lampe i lončari. Upravo je izrada keramičkog posuđa bila jedna od najinteresantnijih vještina jer su posjetitelji imali prilike isto vidjeti upotrebi i pripremni jela koja su pripremali kuhari konobe Astarea. Bilo je tu sardela na savor, brodeta od sipa uz palentu i dobre istarske maneštre. S druge strane, kuhari restorana Food & Wine Primizia by San Rocco pokazali su svoj meni u kojem su se našli carpaccio do bošakrina, tortelini po starinski i druge. Bilo je tu i vina, sira i rakija lokalnih vinara i proizvođača.

Osim gastro delicija, posjetitelji, kojih se na manifestaciji okupio znatan broj, imali su prilike razgledati interesantne punktove poput Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, arheološke nalaze, galerije ili pak motorne ljubimce članova oldtimer cluba iz Umaga. Kako je rekla Antonela Frank Medica, direktorica TZ-a, želja im je bila predstaviti ponudu, običaje i kulturu ovoga kraja, ali ne putem jedne velike manifestacije, već putem više manjih kako bi svi dobili priliku za upoznavanje s njihovom ponudom. Tako će se repriza manifestacije održati 10. srpnja, te od 5. do 7. rujna.

Za goste je u to vrijeme organiziran i besplatni mini bus koji svakih 15 minuta vozi iz kampa Park Umag, Fiorina i Karigadora do centra Brtonigle i natrag. (V. HABEREITER; snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter