Brtonigla: Umjesto fazana upucao kolegu

Lovac Željko Ružić iz Brtonigle
Lovac Željko Ružić iz Brtonigle

Policija je izvijestila da je 62-godišnjak iz Brtonigle tijekom lova na predjelu Fernetići i Radini kraj Brtonigle lakše ozlijedio 50-godišnjeg kolegu lovca također iz Brtonigle. Nesreća se dogodila između 8 i 9 sati, a ozlijeđenom lovcu je pomoć pružena u umaškoj hitnoj pomoći.

Policija je nakon obavljenog očevida pazinskom Općinskom odvjetništvu poslala posebno izvješće, a protiv 62-godišnjeg lovca se podnosi kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

- Nisam gađao u njega, već u fazana, a nije mi bio niti na putanji pucanja, odnosno nisam pucao prema njemu. Očito se zrno sačme odbilo od nečega i pogodilo ga u list lijeve noge. Franka Perselja (50) iz Brtonigle znam dugo vremena i uvijek smo u lovu zajedno, kazao nam je Željko Ružić, s kojim smo razgovarali na mjestu događaja, između mjesta Fernetići i Radini kraj Brtonigle u lovištu Turinija.

Sa 62-godišnjim lovcem iz Brtonigle obišli smo mjesto nemilog događaja te nam je opisao što se i gdje dogodilo.

Naime, njih su dvojica u nedjelju ujutro zajedno, kao i bezbroj puta dosad, krenuli u lov na pernatu divljač nedaleko od Brtonigle. Uputili su se zajedno prema šumi, a neposredno pred ulaz u nju odvojili su se na oko 20-ak metara.

Ružić je prvi zapucao na fazana u šumi, a Perselj se u tom trenutku nalazio izvan kuta pucanja, no očito se zrno sačme odbilo i pogodilo ga u nogu.

Perselj je odmah odvezen u umašku hitnu gdje je pregledan. Utvrđeno je da se dvomilimetarsko zrno sačme zabilo 12 milimetara ispod kože u list lijeve noge. Po mišljenju liječnika, zrno može ostati unutra jer nije opasno po njegovo zdravlje. Perselj je nakon pružene prve pomoći otišao kući, a već u ponedjeljak je sjeo za volan kamiona i otišao na put u Italiju.

Ružić je ogorčen postupanjem vlasti prema njemu jer je neposredno pred susret s nama doznao da će protiv njega biti podignuta kaznena prijava zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, iako su mu prvotno kazali da će djelo biti klasificirano kao nesretni slučaj.

Ispričao nam je da se dugo bavi lovom i da nikada ne bi pucao u smjeru neke osobe. Nikako nije računao na to da bi se zrno moglo od nečega odbiti i promijeniti putanju.

Iz jedne je patrone izvukao jednako zrno kakvo je pogodilo Perselja te je naglasio da je nekim slučajem pucao u njegovom smjeru, u nozi bi imao veći broj zrna.

Ružić je osnovao Lovačko društvo Lepus iz Brtonigle 1996. godine i od tada je s Perseljem odlazio u lov. (napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter