Brtonigla: Slasni gljivarski kotlići


Prvim međunarodnim natjecanjem u pripremanju gljivarskih kotlića slasno su u nedjelju zaključeni 11. dani gljiva u Brtonigli. Kuhače je ukrstilo deset ekipa iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a najvještiji su kuhari bili članovi Gljivarskog društva Sunčanica iz Samobora.

Drugo je mjesto osvojila Udruga gljivara Bresadola iz Muggie, dok su se "broncom" okitili domaćini iz brtoniške podružnice Društva gljivara Bujštine Boletus. Za poseban gurmanski kotlić nagradu je dobila Udruga gljivara Bresadola iz Trsta.

Tako je odlučila ocjenjivačka komisija koju su činili Tullio Fernetich, vlasnik malog obiteljskog hotela San Rocco i dobitnik hrvatske turističke nagrade "Anton Štifanić" na nedavnim Danima hrvatskog turizma, novinar Radio Istre i strastveni gljivar Marko Londero i predsjednik Boletusa Željko Ružić.

Sadržaje svih gljivarskih kotlića bilo je moguće kupiti i tako degustiranjem doprinijeti humanitarnoj akciji za pomoć mještanima općine Brtonigla koji koriste socijalnu pomoć. 

Dani gljiva, jedna od najposjećenijih jesenskih manifestacija na području sjeverozapadne Istre, odvijali su se tijekom čitavog prošlog tjedna i u konobama i agroturizmima s posebnim menijima uključenim u još jedan gastro itinerar iz ciklusa "Putevi okusa Brtonigle", ovog puta u znaku jeseni i šumskih plodova. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter