Brtonigla: Priznanja Fiorinima, nogometašima...

Dobitnici općinskih priznanja (V. HABEREITER)
Dobitnici općinskih priznanja (V. HABEREITER)

Brojni mještani i gosti okupili su se sinoć u sali Zajednice Talijana u Brtonigli gdje je svečanom sjednicom vijeća proslavljen Dan zaštitnika općine Sv. Zenona. Načelnik Doriano Labinjan u prigodnom je govoru okupljene podsjetio na sve učinjeno u proteklih godinu dana. Istaknuo je kako projekata i planova imaju puno, ali sveukupna ekonomska situacija otežava njihovu realizaciju, stoga su se okrenuli pronalaženju vanjskih izvora sufinanciranja.

Tako su uspjeli ostvariti sredstva u ukupnoj vrijednosti od deset milijuna kuna i to od Hrvatskih voda za kanalizaciju, Hrvatskih šuma za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, Ministarstva kulture izgradnju Muzeja vina, Ministarstva turizma za besplatni Internet, ŽUC-a za rekonstrukciju županijskih cesta, Hrvatskih cesta za infrastrukturu, preko europskih fondova i IPARD programa za nerazvrstane ceste.

- Ušli smo u program financiranja u sklopu IPARD-a, projektom uređenja nerazvrstanih cesta planira se urediti 7,6 kilometara cesta koje su trenutno u vrlo lošem stanju. Trenutno je u tijeku javna nabava, a iznos projekta s PDV-om je 3,44 milijuna kuna, najavio je Labinjan.

Između ostalih projekata najavio je i onaj "4 zemlje" - izradu studije utjecaja četiri vrste tla na kvalitetu i senzorne karakteristike istarske malvazije, značajno za doprinos u razvoju ruralnog turizma, zatim dobivanje lokacijske dozvole za proširenje vrtića, rekonstrukciju krovišta stare škole u Novoj Vasi, te izrazio zadovoljstvo što će na području općine početkom lipnja zaživjeti jedan veliki privatni projekt, onaj akvaparka Istralandia.

Na sjednici su dodijeljene općinske nagrade i priznanja, pa je tako plaketa općine uručena mještanima naselja Fiorini koji su lani u listopadu na inicijativu Biljane Majkić organizirali humanitarnu akciju "U Fiorinima kuca veliko srce" kojim su prikupili 153 tisuće kuna i sredstva donirali Društvu distrofičara Iste za kupnju kombija. Nagradu je u ime mještana preuzeo predstavnik Edi Žudić.

Općinsko priznanje dobila je udruga gljivara Bujštine Boletus koja broji 357 članova uključenih u edukaciju djece, izložbe, humanitarne i eko akcije, a i jedno su od tri osnivača Mikološko-gljivarskog saveza Hrvatske. Priznanje je preuzeo predsjednik Željko Ružić. Općinsko priznanje dodijeljeno je i seniorskoj ekipi nogometnog kluba Brtonigla - Nova vas koja je lani osvojila prvo mjesto u drugoj županijskoj nogometnoj ligi sjever, a uručena je kapetanu ekipe Massimu Zancoli.

Priznanja su dobili i maslinar Marino Kraljević za odlične rezultate u maslinarstvu i osvojene zlatne medalje na raznim natjecanjima, dok je sin Igor Lukin preuzeo priznanje za Dragicu Lukin, vrhunsku slastičarku zaslužnu za promociju Brtonigle raznim manifestacijama, posebice Choco & Wine festom. Priznanje je dodijeljeno i umirovljenica Giuliani Fernetich za doprinos zajednici u humanitarnim, društvenim i kulturnim aktivnostima. Sjednicu su pjesmom začinili vokalna skupina Istravaganti, te mlada pijanistica Petra Greace Zoppolato, a druženje se nastavilo u budućem Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva gdje je održana izložba rukotvorina udruge Maison chic. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter