Brtonigla: Otvoren laboratorij za analizu vina

Laboratorij smješten u Muzeju vina
Laboratorij smješten u Muzeju vina

 

U Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli sinoć je otvoren laboratorij za analizu vina, koji je već danas otvorio vrata svim poljoprivrednicima koji žele tijekom proizvodnje pratiti kako se razvija njihovo vino. U njegovo uređenje i aparaturu Općina je uložila oko 110 tisuća kuna. Vrpcu su simbolično prerezali općinski načelnik Doriano Labinjan i voditeljica Razvojne agencije Brtonigla Ingrid Palman, u sklopu kojeg laboratorij djeluje.

Brtonigla je jedinstvena po tome što leži na četiri vrste tla, zbog toga su različite i malvazije, a na čemu počiva i razvija se brand mjesta, rekao je na inauguraciji načelnik Labinjan.

- Brtonigla ima najveću proizvodnju vina per capita u Istri, član je udruge Citta' del vino/Gradovi vina i razvija Muzej vina i seljačkog stvaralaštva u kojem svake godine dodajemo nove sadržaje - u njemu su Turistička zajednica, Agencija lokalne demokracije, enoteka, a bit će i restoran. Otvorenje laboratorija bila je želja mještana koji sada mogu provjeriti kvalitetu svojih vina i dobiti stručan savjet kako ga poboljšati, kazao je načelnik.

Palman je devet godina radila u Poreču na Stručnom studiju vinarstva upravo na senzorici vina, ujedno je i državna ocjenjivačica, tako da će raditi analizu uzoraka. Pomoći će joj kolega Paolo Pinesci iz Italije te volonter iz Španjolske koji je završio kemijski fakultet. Radit će se osnovne metode analize, samo za kontrolu kakvoće vina (šećera, kiselina, stabilnost na bjelančevine, sumpor i ostalo), koje treba pratiti kroz cijeli proces vinofikacije. Palman je istaknula da su prije puštanja vina u promet proizvođači dužni otići u akreditirani laboratorij, a najbliži im je u Poreču.

Laboratorij radi od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati i ima pristupačne cijene. Primjerice, mjerenje ukupnih kiselina metodom titracije stoji 25 kuna, zatim organske kiseline (vinska, jabučna, mliječna) metodom kromatografije na papiru 200 kuna, analiza alkohola košta 40 kuna, isto koliko i mjerenje reducirajućeg šećera. Cijena od 150 kuna vrijedi za mjerenje vitamina C, organoloeptičku analizu i kupažu vina. Potonje je zapravo savjetodavna usluga - degustirat će se vina i predložiti korekcije i(li) dodaci raznih enoloških sredstava.

Za sada je to temeljni laboratorij, tek da bude orijentir vinarima, a kasnije će, s vremenom, biti u punom pogonu. Stoga je sada, doznajemo od Palman, u planu kupnja aparata koji analizira sve kiseline, jer onaj koji imaju može samo ukupne.

Voditeljica Razvojne agencije istaknula je da će prvi klijent laboratorija kompletnu analizu dobiti besplatno. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter