Brtonigla: Nanosi leda bili visoki i 10 centimetara

(Vedrana HABEREITER)
(Vedrana HABEREITER)

Obilna tuča koja je u petak popodne padala na sjeverozapadu Istre najviše je pogodila Brtoniglu i susjednu Novu Vas, a osim trenutačnih problema u prometu, najviše je muke donijela poljoprivrednicima kojima je poharala velik dio nasada. Tuča se na ovo područje spustila oko 15 sati i padala dobrih sat vremena te napravila nanose leda visine i do 10 centimetara.

Ledene kuglice bile su veličine zrna graška ali i lješnjaka, a kako su padale dugo i gusto, nanosi su bili toliko veliki da su ih cestari i komunalci morali čistiti lopatama. Vinogradi vinarije Ravalico protežu se baš na ovom području i pretrpjeli su ogromnu štetu.

- Najviše je padalo na potezu između Kovri, Pavići i Medelini, dijelu oko petlje Nova Vas na Istarskom ipsilonu. Tamo imamo najviše vinograda i sve nam je potuklo. Od oko 40 hektara vinograda, koliko imamo, u ovom nam je nevremenu uništeno sigurno 20 hektara, na kojima je šteta 90-100 posto. Stradali su svi mladi pupovi i izdanci. Tuča je bila toliko jaka da je potukla sve što je izraslo. To je žalosno gledati, kaže nam Bruno Ravalico dok obilazimo vinograde tih uz ulaz na Ipsilon.

Sve mlado lišće je samljeveno, slomljeni izdanci vise, većina cvjetova je potučena, a ono što je ostalo također je oštećeno. Do sada su, kaže Ravalico, nekako uvijek bili pošteđeni tuče. Zadnje velike štete nanijela im je velika poplava prije nekoliko godina, ali posljedice ove tuče osjećat će i dogodine. Imaju i nekoliko vinograda prema Novigradu, oko Bužinije. I tamo je padalo, veli Ravalico, ali štete su jako male u odnosu na Novu Vas. (Vedrana HABEREITER)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter