Brtonigla: Najljepša gljiva otrovna Amanita ceciliae

Izloženo je bilo 160 vrsta gljiva (K. FLEGAR)
Izloženo je bilo 160 vrsta gljiva (K. FLEGAR)

Naoružano gljivarskim štapovima i nožićima, košaricama i platnenim torbama, 150 berača iz 13 ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Italije razmiljelo se u subotu ujutro šumama Bujštine, otvarajući tako 11. dane gljiva u Brtonigli. Ubrali su 160 vrsta, među kojima dvadesetak otrovnih, dok su sve ostale izuzetno bile privlačni sastojci recepata za gurmane. U to su se, nakon natjecanja, imali prigodu uvjeriti brojni posjetitelji šatora na Trgu svetog Zenona. Za njih su članovi Društva gljivara Boletus pripremili gljive na žaru, juhu i gljivarski kotlić, sve po 30 kuna za porciju, od čega je prihod namijenjen za pomoć potrebitim mještanima uključenim u socijalni program Općine Brtonigla.

Najljepšom je gljivom proglašena otrovna Amanita ceciliae, koju su pronašli gljivari iz slovenskog društva Sežana, dok su drugo mjesto osvojili berači iz brtoniške Razvojne agencije s vrganjem Boletusom aereusom. Bez konkurencije je najveća bila Ganoderma lipsiense, panjevača od čak 12 kilograma, "ulov" umaške podružnice Boletusa, dok je "srebro" društvu gljivara Sunčanica iz Samobora priskrbio kilogram težak Piptoporus betulinus.

Tako je odlučio žiri u kojemu su bili determinator iz Trsta Bruno Basezzi, član gljivarskog društva Martinčica iz Labina Ruđero Katičić i općinski načelnik Doriano Labinjan. Pobjednici su prvi put nagrađeni originalnim skulpturama koje potpisuju umjetnici i kreativci iz udruge starih zanata Maison Chic. Uz "najgljive", pažnju su na izložbenom stolu, atraktivno dekoriranom mahovinom, jesenskim lišćem i drugim šumskim plodovima, najviše privlačile otrovne ljepotice - zelena i žućkasta pupavka Amanita phalloides i Amanita citrina.

Subotnji je dio fešte protekao uz glazbu trija New Melody, dok su u nedjeljnom programu, s prvim međunarodnim natjecanjem u pripremi gljivarskih kotlića, bili klapa Sv. Pelegrin iz Umaga i vokalna skupina Zajednice Talijana Nova Vas. Manifestaciju organizira Društvo gljivara Boletus, uz podršku općine Brtonigla i Turističke zajednice te pomoć Lovačkog društva Leprus i brojnih volontera. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter