Brtonigla: Nagrade za najbolje malvazije

Kraljica i tri princeze Brtonigle sa simbolima iz legendi - solju, maslinovim uljem i vinom (V. HABEREITER)
Kraljica i tri princeze Brtonigle sa simbolima iz legendi - solju, maslinovim uljem i vinom (V. HABEREITER)

Dvadeset i deveto izdanje Festivala malvazije u Brtonigli završeno je podjelom diploma i zahvalnica najboljim malvazijama crvene, crne, sive i bijele zemlje, koje se prostiru na području ove općine.

Kako nam je rekla direktorica Turističke zajednice Antonela Frank Medica, novost ovogodišnjeg stručnog dijela festivala vezanog uz ocjenjivanje pristiglih uzoraka malvazija bio je način njihova kategoriziranja. Za razliku od ranijih godina, kada su birane zlatne, srebrne i brončane malvazije, ove su godine odličja dodjeljivana po ocjenama, na način da je 30 posto najbolje ocijenjenih malvazija dobilo diplomu za iznimnu kvalitetu po bojama zemlje, a svi su dobili zahvalnicu.

- Dugogodišnjim radom i suradnjom vinara i stručnjaka zaključili smo da je kvaliteta vina s lokaliteta četiri zemlje izuzetno visoka, a svoje izuzetno mjesto ova regija potvrdila je i članstvom u udruzi Gradova vina/Citta del vino, u kojoj se nalazi 569 gradova iz cijele Europe, kaže Frank Medica.

Među malvazijama s bijele zemlje nagrađene su vinarije Baćac, Tomaz, Fakin i Prelac. Za malvazije s crne zemlje nagrađeni su Ravalico i Cattunar, za vino s crvene zemlje proizvođači Capo vina, Ravalico, Medea, Novacco, San Tommaso i Vivoda, a najbolju malvaziju sa sive zemlje imali su Tomaz, Cattunar i Fakin.

Stručno ocjenjivanje 47 uzoraka iz Istre, Italije i Slovenije obavila je komisija sastavljena od novinara, sommeliera i enologa, kojom je predsjedavao dr. sc. Mario Staver, a sve po propisima međunarodne organizacije za lozu i vino OIV.

Na manifestaciji je proglašen i najbolji rad dječjeg likovnog natječaja, onaj grupe učenika umaške OŠ Marije i Line. Naime, na temelju nekih legendi i priča te povijesnih činjenica o postojanju starog naselja u neposrednoj blizini Brtonigle nastala je priča za djecu "Kraljevski kruh s četiri zemlje", a za njene ilustracije raspisan je natječaj kojemu se odazvalo 15 škola iz cijele Istre. Žiri koji su činile akademska umjetnica Lovorka Lukani i profesor Roberto Cimador najboljim su proglasili rad umaške škole. U sklopu festivala malvazije oživjele su i slike iz ove priče pa su među posjetiteljima kružile kraljica i tri princeze Brtonigle sa simbolima ukorijenjenim u lokalnim legendama: solju, maslinovim uljem i vinom.

Festival malvazije iz godine u godinu obilježavaju i razne druge aktivnosti pa je tako održan i kuharski dvoboj između učenika Gospodarske škole iz Buja i vinara, maslinara i kuhara Marina Kraljevića u sljubljivanju jela i istarske malvazije, u kojem su pobjedu odnijeli učenici, te stručna predavanja, degustacije vina 15 vinara i zabava uz glazbu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter