Brtonigla gubi milijune kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog slucaja "Dajla" neizvjesna je realizacija projekta "Biska golf Istria" u Fratarskoj šumi, investitora Golf Istra Magica d.o.o., u vlasništvu tvrtke Makro 5 iz Buja. Potonja je 2006. kupila 76 hektara zemljišta za gradnju golf igrališta s 18 rupa te brojnim pratecim smještajnim i ostalim sadržajima. Investicija je ukupno vrijedna 115 milijuna eura, ali zbog spora s benediktincima na nekretnine je upisana zabilježba. Kako doznajemo od Doriana Labinjana, nacelnika Opcine Brtonigla, na cijem se teritoriju nalazi Fratarska šuma, zbog te je zabilježbe za 19. rujna zakazano rocište na Opcinskom sudu u Bujama, a rasplet s nestrpljenjem išcekuju.

- Ove smo godine racunali na cetiri do pet milijuna kuna prihoda od komunalnog doprinosa, a dosad nije stiglo ni kune. Bit ce veliki šok za proracun ako tog novca ne bude. Investitor je predao zahtjev za ishodenje gradevne dozvole za golf teren i golf kucu, a vec se sprema predati i za vile. S našeg gledišta projekt je stopiran još 2006., kada je upisana zabilježba na nekretnine, ali investitor - koji je zemlju legalno kupio i platio - tomu usprkos nastavio je s provedbom projekta. Zabilježba je velika kocnica i rizik za banke i druge investitore pa se nadamo da ce uskoro biti izbrisana. Vjerujemo da ce to riješiti država ili Vatikan, ne bi li projekt, za našu opcinu jako važan, mogao ici dalje, kaže Labinjan.

Brtoniški vijecnici nedavno su usvojili rebalans proracuna kojim se njegov iznos, 22,4 milijuna kuna, nije mijenjao, premda je realizacija za šest mjeseci bila tek 22 posto. Tad je nacelnik, objašnjavajuci razloge slabog punjenja, istaknuo da još nije uplaceno ništa na ime komunalnog doprinosa za gradnju golf terena. Ako u iducim mjesecima budu shvatili da projekt ne ide dalje, uslijedit ce novi rebalans kojim ce znatno umanjiti budžet, a time ce izostati realizacija niza opcinskih investicija, poput gradnje brtoniške zaobilaznice, vrijedne tri milijuna kuna.



- S obzirom da nemamo nikakvih službenih informacija, trenutno je nemoguce predvidati rasplet ove apsurdne situacije. Usprkos svemu, nadamo se što skorijem i za sve nas i lokalnu zajednicu pozitivnom rješenju, rekao nam je jedan od vlasnika tvrtke Makro 5 Zvonko Anderluh, precizirajuci ipak da se po njihovim saznanjima 76 hektara Fratarske šume ne spominje u aktualnom predmetu povrata nekretnina benediktincima.

Podsjetio je da su investiciju pokrenuli nakon što su s odvjetnikom Brankom Škaricom ugovorili kupnju i uplatili mu predujam za tvrtku Golf Istra s pripadajucim zemljištem u temeljnom kapitalu (koju je osnovala i odvjetniku prodala Župa Dajla) u veljaci 2006. te da tada nije bilo nikakvih zabilježbi na te nekretnine. "No, zbog spora izmedu benediktinaca, koji su tražili povrat svih nekretnina, medu kojima i Fratarske šume, i Župe Dajla, zabilježba s datumom 29. lipnja 2006. odjednom se pojavila u rujnu iste godine. Nevjerojatno je da kupite 'cisto' zemljište, o cemu svjedoce zemljišne knjige i drugi javni dokumenti, da bi se stanje naknadno drasticno promijenilo. Ako je tako nešto moguce, kako ce se investitori uopce usuditi kod nas ulagati", pita se Anderluh.

Po njegovim rijecima, u tužbi koju je opatija Praglia pokraj Padove podnijela protiv Župe Dajla, Porecke i pulske biskupije te svih involviranih u problem sa zemljištem za koje se traži povrat, dvije prvostupanjske presude bile su u korist tuženih, a "sve je ukazivalo na to da ce drugostupanjsko rješenje postati pravomocno najkasnije u veljaci".

- Ocekivali smo da ce presuda ponovno biti u našu korist, ali sve je vraceno na pocetak i dogodilo se ono što se dogodilo, konstatirao je Anderluh. Napominje da ce se nakon okoncanja spora pitanje nadoknade štete nastojati riješiti dogovorom, a ako to ne bude moguce podici ce tužbu za naknadu štete. Tko ce biti tuženik tek ce se vidjeti.

Izgradnja prve faze ovog luksuznog golf resorta - igralište, 80-ak vila, golf kuca i prateci objekti s pripadajucom infrastrukturom (druga faza ukljucuje hotel) - trebala je poceti u proljece ove godine i biti gotova krajem 2012. Anderluh je naglasio da imaju pravovaljanu lokacijsku dozvolu za sve objekte i kompletiranu projektnu dokumentaciju te da su u fazi predaje dokumentacije za potvrdu na glavni projekt. Komunalni doprinos treba uplatiti prije dobivanja te potvrde, a s obzirom na situaciju, u Makru 5 ocekuju da ce Opcina Brtonigla imati razumijevanja te da ce uspjeti dogovoriti obrocnu otplatu. (T. KOCIJANCIC, K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter