Brtonigla: Flego proglasio elementarnu nepogodu

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Nakon što je olujno nevrijeme praćeno jakom tučom 2. svibnja pogodilo područje Brtonigle i uništilo vinograde, maslinike i druge poljoprivredne kulture istarski župan Valter Flego proglasio je elementarnu nepogodu za područje te općine.

Ujedno Flego je zadužio županijsko povjerenstvo za procjenu šteta da u suradnji s općinskim povjerenstvom napravi procjenu, odnosno utvrdi stupanj oštećenja na poljoprivrednim kulturama uključujući i dugogodišnje nasade, kao i posljedice na poljoprivrednu djelatnost tog područja te druge štete koje su nastale na tom području.

Općinsko povjerenstvo utvrdilo je da već po prvoj procjeni šteta iznosi pet milijuna kuna, a s obzirom na to da je proračun Općine Brtonigla za 2013. godinu ostvaren u iznosu od 14,4 milijuna kuna, udovoljeno je uvjetu iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter