Brtonigla - ekološka opcina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednjoj sjednici brtoniškog vijeca govorilo se o strateškom razvoju Brtonigle kao ekološke opcine. Projekt "Moja Brtonigla - Mia Verteneglio", za moderno iskorištavanje otpada, prezentirao je Gerhard Gruber iz tvrtke Paljari, inace direktor komunalnog poduzeca opcine Merano u Južnom Tirolu.

Iznio je solucije za uvodenje suvremenog nacina gospodarenja otpadom, utemeljenog na odvojenom prikupljanju i recikliranju – od vrecica za otpad za svako domacinstvo, preko kanti s mikrocipovima koji memoriraju datum i kolicinu, do suvremenog kontejnera koji otpad važe i preša, a gradani ga koriste uz pomoc magnetske kartice.

O primjeru francuske opcine Sfilac, sa samo 460 stanovnika i pretežno poljoprivrednom orijentacijom, govorio je predsjednik opcinskog Savjeta mladih Toni Buršic. Do podataka su došli zahvaljujuci Lucu Toutousu, francuskom studentu koji u Brtonigli volontira posredstvom ALD-a.

Za uspjeh je kljucno promijeniti razmišljanje ljudi i, pocevši od djece u vrticima i školama, sprijeciti šporkulje da otpadom zagaduju okoliš. Taj se dio može poceti primjenjivati odmah, porucio je nacelnik Doriano Labinjan.

- Nova strategija, koju tek treba izraditi, bit ce osnova za razvitak ekološke opcine. Izgradnjom kanalizacije pokrili smo oko 90 posto naših domacinstava, nastavljamo s cišcenjem divljih deponija, a u posljednje vrijeme ovdašnje komunalno poduzece Hortus Niger svaka tri mjeseca provodi akcije prikupljanja krupnog otpada. Usto, narucili smo turisticku studiju, a u planu je i poljoprivredna, rekao je Labinjan.

Podsjetio je da su u tijeku izmjene i dopune opcinskog prostornog plana kojima ce biti odredeno koju ce vrstu proizvodnje i uz kakvu zaštitu dopustiti u poslovnim zonama. Tim je temeljnim dokumentom predviden i reciklažni centar izmedu Brtonigle i Nove Vasi, uz koji namjeravaju urediti poseban dio za biološki otpad.

Taj je otpad, kako je istaknuo nacelnik, moguce koristiti za proizvodnju komposta, briketa za grijanje ili cak plina i elektricne energije.


Podijeli: Facebook Twiter