Brošure stižu na 22 tisuće pulskih adresa


Danas će javnosti biti predstavljena ovogodišnja gradska brošura "Proračun u malom", najprije na web stranicama Grada Pule i u medijima, a gotovo istovremeno počet će i njena distribucija po poštanskim sandučićima 22 tisuće Puljana.

Realan proračun

- S izradom "Proračuna u malom" započeli smo prije tri godine, točnije 2014., potom 2015., da bi ove godine, s obzirom da je proračun veći, redizajnirali brošuru koja je također veća, ali i grafički puno zanimljivija, čitljivija, a time su i podaci razumljiviji, rekao nam je uvodno pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić.

Istaknuo je i da je ovaj dan usred siječnja izabran jer je to bio rok u kojem je sedam ključnih gradskih dokumenata moralo biti javno objavljeno u sklopu transparentnosti i otvorenosti gradske uprave prema Institutu za javne financije. Točnije, Institut za javne financije svoje istraživanje o transparentnosti gradskih proračuna ove godine provodi tijekom veljače i travnja, a prošlih godina ga je provodio puno ranije pa su se u Puli držali lanjskog roka.

- Pokušali smo u brošuru unijeti što više podataka i prezentirati ih na svima razumljiv i jasan način, da građani znaju kako se proračun puni i troši te s koliko ćemo novaca raspolagati u ovoj godini. Naveli smo tako da je čak 75 posto prijedloga građana uvršteno u proračun, potom gdje mogu pronaći proračun, što mogu saznati iz njega, a prije svega željeli smo naglasiti da je proračun za iduću godinu realan, održiv, štedljiv i socijalno osjetljiv, naglasio je također pročelnik Matić.

Posebno su, dodaje, pojasnili pojmove namjenskih i nenamjenskih prihoda, a vizualno su i tekstualno raščlanili rashode.

- Može se tako iščitati da na rashode za zaposlene u Gradu ide nešto manje od 7 posto proračunskih rashoda, dok za rashode za zaposlene po gradskim ustanovama ide nešto više od 14 posto, pojasnio je nadalje Matić.

Kapitalni objekti

Poseban i veliki dio brošure posvećen je ovogodišnjim planiranim projektima i to uređenju Trga kralja Tomislava u koje se namjerava uložiti 6 milijuna kuna, proširenju obilaznice za što će se namijeniti 16,4 milijuna kuna, za pripremu i dio radova, potom je naveden kružni tok na raskrižju Radićeve i Rizzijeve za što je osigurano nešto više od 3,1 milijun kuna, planira se i izgradnja gradskog bazena za što je u proračunu osigurano 1,9 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, dok će trgovačko društvo Pula sport podignuti kredit za dugoročno financiranje same izgradnje.

Izgradnja plaže na Hidrobazi koštat će 6,5 milijuna kuna, a ukupno za izgradnju nerazvrstanih cesta osigurat će se 8,2 milijuna kuna. U programu su i nova dječja igrališta i skate park vrijedni 3,3 milijuna kuna, za obnovu pročelja i krovova osigurano je 1,5 milijuna, dok se u energetsku efikasnost zgrada planira uložiti gotovo tri milijuna kuna. Za proširenja groblja u Puli i Štinjanu u proračunu je izdvojeno 16 milijuna kuna, za sanaciju odlagališta otpada Kaštijun 25 milijuna, za održavanje komunalne infrastrukture 47,7 milijuna, a za male komunalne akcije prema prijedlogu mjesnih odbora dva milijuna kuna, koliko će se izdvojiti i za izradu dokumenata prostornog uređenja. Izrada projektne dokumentacije utvrda i plaža koštat će još 1,8 milijuna, za obnovu kamene dekoracije grbova na Komunalnoj palači namijenit će se 80 tisuća kuna, dok će se za programe zaštite okoliša planira izdvojiti ukupno 6,9 milijuna kuna. U konačnici navedeni su i najznačajniji projekti i investicije za mlade, socijalni i preventivni zdravstveni programi te EU projekti koji su "iskoristivi" za grad Pulu.

Uvodnik je napisao gradonačelnik Boris Miletić u kojem je, između ostalog, naglasio da gradska uprava aktivno komunicira s građanima te i dalje traže nove načine kako da ta suradnja bude što efikasnija. Tome u prilog govori i podatak da je ove godine prihvaćeno 75 posto prijedloga građana. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter