Brooks puštena uz jamcevinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rebekah Brooks, bivša glavna urednica News of the Worlda i direktorica News Internationala, te bliska i odana suradnica medijskog magnata Ruperta Murdocha, puštena je uz jamcevinu nakon 12 sati provedenih na ispitivanju, objavila je u ponedjeljak u priopcenju londonska metropolitanska policija.

Rebekah Brooks uhicena je u nedjelju u sklopu istrage o aferi News of the Worlda, lista u Murdochovu vlasništvu, ciji su novinari i urednici optuženi za prisluškivanje i hakiranje telefona slavnih i anonimnih osoba. Posljedica toga dosad nezabilježenog skandala u Britaniji bilo je gašenje News of the Worlda i Murdochova javna isprika objavljena u svim tamošnjim listovima.

Uhicenje Rebekah Brooks deseto je u sklopu istrage o aferi News of the Worlda. U policiju ce se ponovo morati javiti na jesen. BBC je javio da je Brooks osumnjicena za urotu s ciljem prisluškivanja i za korupciju.

U nedjelju navecer šef britanske policije Paul Stephenson podnio je ostavku zbog povezanosti sa skandalom prisluškivanja za koji je optužena medijska skupina magnata Ruperta Murdocha. Najviše rangirani britanski policajac bio je suocen s velikim kritikama jer je zaposlio bivšeg urednika News of the Worlda Neila Wallisa za svoga savjetnika. Wallis je uhicen u cetvrtak iz istog razloga kao i Brooks tri dana kasnije.

Polemika o bliskim odnosima News Internationala s policijom dodatno je potaknuta otkricem da se šef Scotland Yarda 18 puta sastao s njihovim celnicima izmedu 2006. i 2011. godine. Stephenson je na konferenciji za novinare rekao da nije znao da se News of the World bavi prisluškivanjem i da dužnost napušta netaknuta integriteta.


Podijeli: Facebook Twiter