Bronhitisa i upala pluca više od uobicajenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvih 12 dana sijecnja Hitna medicinska pomoc u Puli nije imala povecani broj intervencija niti veci broj pregleda u ambulanti od uobicajenog, doznajemo od voditeljice službe dr. Ksenije Družetic Božic.

Od ukupnog broja bolesti na prvom su mjestu povrede, od ogrebotina, uganuca, ozljeda, padova pa sve do prometnih nesreca. Drugi najcešci razlog dolaska na Hitnu su bolesti respiratornog trakta, a bronhitisa i upala pluca bilo je nešto više uz uobicajenog.

Zatim slijede križobolje te mucnine, povracanje i povišena temperatura, zbog koje pacijente šalju na daljnje pretrage i preglede. Bolesti slicne gripi, odnosno simptomi gripe, primijeceni su kod šest bolesnika. Tijekom prvih 12 dana sijecnja zabilježene su i cetiri intervencije zbog moždanog udara, ali to nije veci broj od uobicajenog.

Na pitanje jesu li se pacijenti poceli pridržavati uputa da dolaze na Hitnu samo za hitna stanja kada ne mogu cekati svoga lijecnika, Družetic veli da su mnogi poceli o tome razmišljati. Savjete lijecnika najviše slušaju mladi umirovljenici. S druge strane, još uvijek dolaze na Hitnu radno aktivna populacija i roditelji s djecom za koju nije hitan pregled i bilo bi bolje da ih pregleda obiteljski lijecnik ili odnosno pedijatar.



Zbog toga je, naglašava Družetic, potrebna veca zdravstvena edukacija roditelja. Pritom misli na postupke pri snižavanju povišene temperature kod djece, pri konvulzijama, zatim na postupke i prehranu kod proljeva i slicno.

Lijecnica savjetuje svima da u vrijeme gripe i prehlada izbjegavaju zatvorene prostore s velikim grupama ljudi. Viša temperatura zatvorenih prostora pogoduje širenju virusa i bakterija, oni naprosto buknu i povecava se šansa za širenje bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter