Brončani kip svete Eufemije položen u rovinjsko podmorje

Klaudio Vitasović i Miodrag Čerina
Klaudio Vitasović i Miodrag Čerina

Rovinjsko podmorje od danas je bogatije za još jednu ronilačku atrakciju: na morsko dno uz otočić Banjole u rovinjskom akvatoriju položen je brončani kip rovinjske zaštitnice svete Eufemije. Inicijativu za ovaj zanimljiv pothvat pokrenuo je Klub podvodnih aktivnosti iz Rovinja, uz podršku rovinjske Turističke zajednice i gradske uprave. Inauguracija je planirana kao višedijelna svečanost na moru i kopnu, međutim jak vjetar i visoki valovi onemogućili su planiranu plovidbu rovinjskih ronilaca i njihovih gostiju iz istarskih i kvarnerskih ronilačkih klubova od sjedišta njihova kluba pa do rovinjske rive, kao i isplovljavanje brodica za otočić Banjole, gdje je bilo zamišljeno da publika promatra polaganje kipa u podmorje.

Svečanost na rivi

Održan je, stoga, samo dio svečanosti planiran na rivi, gdje je kip bio izložen na veliku radost brojnih Rovinježa, ali i turista koji su dolazili fotografirati. Namjernici su počašćeni sardelom na savor i domaćim biškotima, a u glazbenom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a "Marco Garbin".

Pred okupljenim uzvanicima, predsjednik rovinjskog Kluba podvodnih aktivnosti Davide Brattoni predstavio je aktivnosti ove udruge koja upravo obilježava 40. obljetnicu postojanja, a trenutno okuplja 75 članova te se uz redovite aktivnosti bavi i edukacijom mladih ronilaca, podizanjem svijesti o potrebi očuvanja okoliša na kopnu i pod morem te aktivnostima civilne zaštite odnosno traganjem i spašavanjem na moru. Želja je rovinjskih ronilaca da ubuduće svake godine u povodu Dana grada Rovinja organiziraju podvodno hodočašće do kipa sv. Eufemije u podmorju otočića Banjole, rekao je Brattoni.

Autor 83 centimetra visoke te 40 kilograma teške skulpture svete Eufemije, rovinjski akademski kipar Andrija Milovan predstavio je svoje djelo kao umanjenu i aktualiziranu repliku kipa svete Eufemije s vrha rovinjskog zvonika. No, obrisi i kontrasti na ovoj replici su ublaženi u odnosu na original, djelomično zato što je autor svoju verziju rovinjske svetice htio pomladiti, ali i zbog budućeg lakšeg čišćenja od školjaka i drugih morskih naslaga. Okupljenima se obratio i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga izrazivši zadovoljstvo što Rovinj dobiva ovakvu atrakciju koja interpretira drveno nasljeđe grada, a skulpturu je naposljetku blagoslovio rovinjski župnik vlč. Vilim Grbac, rekavši da je Rovinj nedjeljiv od svoje zaštitnice čije se štovanje ovim činom prenosi i na buduće generacije kako Rovinježa tako i njihovih gostiju i turista.

Tri podvodne spilje

Kako vjetar i valovi nisu posustajali, nakon blagoslova kip svete Eufemije utovaren je u gumenjak rovinjskih vatrogasaca te je bez publike u pratnji, odvezen do otočića Banjole gdje je položen na morsko dno na dubinu od 16 metara. Otočić Banjole inače je roniocima atraktivan zbog svoje tri podvodne spilje, a relativno mala dubina na koju je kip položen omogućit će lagan posjet roniocima početnicima, a iskusnijima poslužiti kao orijentir pri detaljnijim istraživanjima Banjola kao jednog od 14 otoka i otočića rovinjskog arhipelaga. (Napisao i snimio: Davor ŠIŠOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter