Brokula protiv raka kože

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najcešci rak u ljudi je nemelanomski rak kože, kojega cesto uzrokuje UV zracenje. Iako je izbjegavanje ovoga zracenja i korištenje zaštitne kreme za suncanje najbolja prevencija raka, za mnoge ljude šteta je vec ucinjena. No, pomoci bi mogla prehrana.

Redovita konzumacija mlade brokule mogla bi pomoci u sprjecavanju ili usporavanju napredovanja raka kože, tvrdi Albena Dinkova-Kostova sa Sveucilišta John Hopkins, piše portal biologija.com.hr.

Brokula, rotkvica i potocarka prilikom procesa probave stvaraju iznimno reaktivni sulforafan, tvar za koju se smatra da potice sintezu bjelancevina koje štite stanice i cuvaju ih od raka. Mnoge su istraživacke skupine proucavale ucinke sulforafana na razlicite kronicne bolesti i rak prostate, a nedavno je Dinkova-Kostova sa suradnicima proucavala ucinke sulforafana u borbi protiv raka kože kada se ta tvar ne nanosi na kožu, nego se unosi hranom.

Ekstrahirali su glukorafanin, pretecu sulforafana, iz izdanaka brokule te njime svakodnevno hranili miševe koji su ranije bili izloženi UV zracenju dvaput tjedno tijekom 17 tjedana. Broj miševa koji su razvili tumore ili lezije smanjen je za 25 posto, ukupan broj tumora smanjen je za 47 posto, a njihova je velicina smanjena za 70 posto. Analiza urina miševa potvrdila je da je glukorafanin pretvoren u aktivni oblik sulforafan, prenosi biologija.com.hr.

"Što je brokula mlada, okus joj je jaci jer sadrži vecu koncentraciju sulforafana", pojasnila je Dinkova-Kostova. I kuhane brokule sadrže glukorafanin koji se pretvara u sulforafanan u probavnom sustavu, no u slucaju sirovih brokula to se dogada vec tijekom procesa žvakanja. Ipak, dodaje Dinkova-Kostova, konzumacija prokuhane ili zamrznute pa potom blanširane brokule vjerojatno nece imati pozitivan rezultat jednak onome iz istraživanja jer je glukorafanin topiv u vodi.

Elizabeth Jeffery, profesorica nutricionizma i toksikologije pri Sveucilištu u Illinoisu, kaže kako je ovo "prvi rad koji pokazuje da ekstrakt bogat glukorafaninom smanjuje postotak razvitka raka, cak i bez ranije konverzije u sulforafan". Otkrica su važna pogotovo zato jer mnogi ljudi uzimaju suplemente brokule koji svi sadrže glukorafanin umjesto sulforafana ili ga uzimaju u obliku cijelih sušenih izdanaka brokule, dodaje Jeffrey.

Dinkova- Kostova se nada kako ce razviti zaštitnu strategiju za ljude s visokim rizikom od raka kože, a pogotovo ljude koji su prošli proces donacije organa. U meduvremenu, prehrana bogata zelenilom vjerojatno ne može škoditi, piše biologija.com.hr.


Podijeli: Facebook Twiter