Brokula - cuvarica zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je kiseli kupus kralj, onda je brokula bez sumnje kraljica detoksikacijske zimske trpeze. Mnogo je atributa koji idu u prilog brokuli, povrcu iznimnih nutritivnih kvaliteta koje potjece iz Italije.

Brokula je prisutna u životima ljudi vec 2000 godina. Ime dolazi od latinskog "brachium" što znaci ruka ili grana. Vjerojatno je za taj naziv odgovoran njen izgled s mnoštvom stapki koje podsjecaju na grane drveta. Brokula je stigla u Veliku Britaniju oko 1720. godine, a nedugo zatim, u kolonijalno doba, dospjela i do Sjeverne Amerike. Iako su klimatski uvjeti u Americi odgovarali uzgoju brokule, ovo se povrce nije pocelo uzgajati na tim podrucjima sve do 1920. godine, a postalo je popularno tek nakon Drugog svjetskog rata. Najcešce se konzumiraju cvjetovi brokule, koji se pripremaju na pari ili se kuhaju, a jedu se i stabljike i lišce.

Juha od brokule
Sasojci (2 osobe): 100 g brokule, 20 g maslaca, 50 g brašna, 0,2 l mlijeka, sol, papar
Priprema: Opranu brokulu (bez debljih, drvenastijih dijelova) kuhamo u sedam decilitara vode dok ne omekša, otprilike dvadesetak minuta. Protisnemo je vilicom i žlicom želimo li da se u jelu vidi struktura brokule ili je jednostavno izmiksamo rucnim mikserom. U drugoj posudi na rastopljeni maslac stavimo mlijeko u kojem smo otopili brašno. Pustimo da zakuha a zatim tu smjesu dodamo juhi od brokule. Pustimo da kuha, na vrlo laganoj vatri još pet minuta.

Sve donedavno nepoznata, brokula od prije nekoliko godina zauzima mjesto jedne od najpopularnijih povrtnica. Ni u kom slucaju ne treba ju miješati s prokukulicama odnosno keljom pupcarom, a ma koliko ova juha uistinu bila ukusna i prihvatljiva cak i za djecu koja se u pravilu groze okusa kupusnjaca, ni u kom slucaju nemojte ju kuhati ocekujete li goste. Miris koji je popratna manifestacija kuhanja brokule takvog je sadržaja i intenziteta da cete im jako teško objasniti kako dolazi od kuhanja, a ne iz sanitatrnih prostora.


Podijeli: Facebook Twiter