Brojni svirači na manifestaciji "Meh na srcu"


U subotu je u dvorani Radničko kulturno-umjetničkog društva "Rudar" u Raši održan 22. susret svirača na mehu, dvojnicama, mešnicama, šurlama i sopelici Istre, "Meh na srcu". Ovogodišnjoj manifestaciji odazvali su se brojni svirači, njih više od 30, s akcentom na mlade svirače, članove raznih kulturno-umjetničkih društava. Zajedno su izveli 26 glazbenih točki ispreplićući glazbala, ples i pjevanje.

Svakako raduje, da je ovogodišnja manifestacija, u odnosu na onu godinu ranije zabilježila veći broj izvođača. Pored svirača iz Istre nastupili su gosti, izvrsni svirači udruge "Zvuci zavičaja Zadar", koji su muzicirali na guslama, diplama, dvojnicama, tradicijskim tamburicama samicama te usnoj harmonici. Dobitnici su brojnih nagrada u Hrvatskoj i Europi. Iz Garešnice je jučer u Rašu došao Vjekoslav Martinić koji slovi za jednog od najboljih gajdaša Hrvatske. Iz susjedne nam Slovenije manifestaciji se odazvao Marino Kranjac, a predstavio se svirkom na francuskim gajdama.

Čitavu manifestaciju osmislio je, te sudjelovao u njenoj realizaciji, Josip Pino Knapić, dok je ove godine program vodila Morin Hukić.

Pokrovitelji manifestacije su Istarska županija Upravni odjel za kulturu, Općina Raša, Općina Sveta Nedjelja, Grad Labin, i Turističke zajednice Grada Labina i Općine Raša. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter