Brojni posjetitelji na Festivalu sira u Savičenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu navečer završen je dvodnevni 4. Festival sira u Savičenti. Festival je kao i dosad, održan u organizaciji Zadruge Dva roga, koji je ove godine okupio veliki broj proizvođača iz Istre i šire. U impresivnoj unutrašnjosti kaštela kojoj bi pozavidjeli mnogi filmski producenti, predstavilo se 20 proizvođača, čak 11 iz Istre.

U Svetvinčenat su nadalje, stigli i izlagači iz ostalih krajeva pa su posjetitelji imali priliku kušati sireve iz Dalmacije, Karlovačke županije te Slovenije. Uz njih, ali ispred kaštela, na Mrkatu istrijanskega dela, predstavili su se i brojni proizvođači s "rukotvorinama" od kamena, maslinovog drva, a predstavljali su se i kušali mnogi domaći proizvodi kao što su med, lavanda, maslinovo ulje, domaće rakije, tjestenine, proizvodi od smokava i drugo.

- Svake smo godine na festivalu. Odlična je to manifestacija, i za reklamu, i za prezentaciju proizvoda, kaže nam Vesna Grubešić iz Vesne Loborika koji su na festival donijeli sve svoje proizvode, odnosno prezentirali su se s kravljim i ovčjim sirom, od onog extra ili miješanog starog 11 i 13 mjeseci do onog s tartufima ili maslinama. Veli da su dugo na tržištu, no festivali svakako dobro dođu, ljudi nas vide, kušaju, pa da se tijekom prezentacije stekne i 10 novih kupaca, odlično je. Za razliku od Vesne, u Svetvinčenat su prvi put stigli proizvođači iz Slovenije, Kmetija Žgajnar iz Postojne koja se predstavila kravljim sirom, tvrdim, mekim, sirevima a čilijem, vlascom, koprivom i paprom, a predstavili su se i pršutima sušenim na buri.

- Prvi smo put ovdje, čuli smo za festival i odlučili doći i predstaviti naše proizvode. Posebnost naših proizvoda je ta što su iz eko uzgoja, odnosno svi imaju eko certifikat. Imamo naših 500 grla i sve što radimo je prirodno, rekla nam je vlasnica kmetije Tina Žgajnar, nudeći nam sir sa čilijem na koji su ponosni. Razloga za ponos ima i Robert Fabris iz OPG-a Fabris koji treću godinu za redom sudjeluje na festivalu.

Kaže da je festival odlična prilika za promociju proizvoda te da je svakako koristan. Inače, Fabris je i ponosni vlasnik koze Roške koja je na ovogodišnjem izboru za Naj kozu Istre izabrana kao najljepša.

Ovogodišnji 4. Festival sira privukao je mnogobrojne posjetitelje i turiste. Gušt im je, kazali su nam neki od njih, šetati od stola do stola, kušati razne sireve, kupiti koji dekagram i uživati u lijepom ambijentu u kaštelu i ispred njega. Posjetitelji su dakle, imali što kušati, ali i pogledati i prisjetiti se nekih starih zanata ili doznati kako je najbolje izraditi kažun ili pak napraviti marmeladu od smokava. Sve se to odvijalo ispred kaštela gdje se ove godine okupio velik broj izlagača. Prije nego li su posjetitelji ušetali u kaštel i počeli s kušanjem sira, subotnje popodne je bilo rezervirano za 16. po redu izbor Naj koze Istre.

Tradicionalna manifestacija koja veseli mnoge, posebno one najmlađe koji tom prigodom imaju mogućnost i izraziti svoju kreativnost, crtajući na zadanu temu na Ex Temporeu koja prethodi samom izboru najkoze. Ove godine to je bila koza Roška, vlasnika Roberta Fabrisa iz Kringe, a za najljepšeg prča odabran je Frenki, vlasnika Miljenka Sandrića iz okolice Savičente, koji je potvrdio svoju prošlogodišnju titulu najprča. Organizator festivala sira je Zadruga dva roga, uz suorganizaciju Općine Svetvinčenat, Turističke zajednice Općine Svetvinčenat te Lokalne akcijske grupe "Južna Istra", uz pokroviteljstvo Istarske županije. (N. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter