Brojni posjetitelji i glazbenici na fešti staroj 546 godina

Limene glazbe Pazina i Labina otvorile Rim  (M. RIMANIĆ)
Limene glazbe Pazina i Labina otvorile Rim (M. RIMANIĆ)

Mimohodom limenih glazbi Pazin i Labin uz pratnju Pazinskih mažoretkinja sinoć je započela pučka svečanost obilježavanja ovogodišnjeg pazinskog "Rima" koju su pohodili brojni Pazinjani i njihovi gosti. Radi se o hodočašću i pučkoj svečanosti koja se u Pazinu slavi već 546 godina, zapravo otkako su u gradu nad ponorom Pazinčice franjevci osnovali svoj samostan. Ovaj se blagdan slavi od vremena kada je sv. Franjo od Pape dobio privilegij da hodočasnici koji pohode crkvu Porcijunkulu u Asizu dobiju potpun oprost od grijeha.

Pobožna predaja

Pobožna predaja kaže da je sv. Franjo, po Bogorodičinom zagovoru, od Isusa izmolio, a papa Honorije III. 1223. potvrdio, potpun oprost grijeha za one koji hodočaste na sveta mjesta kao što su Isusov grob u Jeruzalemu, grob sv. Petra u Rimu, grob sv. Jakova u Compostelli te crkvu Porcijunkulu ili Gospu od Anđela u Asizu. Prije dolaska franjevaca u Pazin, 1470., mnogi su Istrani hodočastili u Rim, a budući da su, po njihovom dolasku, potpun oprost mogli dobiti u Pazinu, blagdan Gospe od Anđela koji se slavi 2. kolovoza u pazinskom franjevačkom samostanu, prozvali su "Rim".

Tako je u utorak 2. kolovoza u franjevačkom samostanu za hodočasnike koji su Pazin pohodili u velikom broju održana misa koju je predvodio mons. Ivan Milovan biskup Porečki i pulski u miru. Prije mise mnogi su hodočasnici, kako je i drevni običaj, pristupili ispovjedi i tako dobili potpuni oprost vremenitih grijeha.

Mladi pjevači

Pučka proslava "Rima" započela je već protekle nedjelje u Zabrežanima dvadesetim susretom harmonikaša "Armonike u polju", potom je u četvrtak, 4. kolovoza, tradicionalno uoči Dana domovinske zahvalnosti u Trvižu održana 15. večer Hrvatskih klapa, a sinoć su nakon koncerta limenih glazbi, na završnici "Rima" nastupili mladi pjevači s festivala Mali i veliki mikrofon. Nakon njih na programu su bili Top of the pops band i Jole. Za one koje vole drugačiju glazbu u ulici Franine i Jurine organiziran je koncert Oridano Gypsy Jazz Banda.

Sportski dio programa ovogodišnjeg "Rima" započeo je pretprošle subote natjecanjem u lovu ribe udicom na plovak na barama u Cerovlju. U četvrtak je na terenima Istarskih cesta u Rogovićima odigran Revijalni malonogometni turnir. Jučer u školsko-gradskoj sportskoj dvorani održan turnir u stolnom tenisu turnir, a na košarkaškom igralištu igrao se street basket. Uz sve to jučer je započeo, a danas završava poznati  Međunarodni boćarski turnir u parovima (muški i ženski) – Velika nagrada Pazina Kompakt kup koji se održava u Boćarskom centru Aleksandar Anzur. (M. RIMANIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter