Brojni popratni programi 63. Pula film festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam dana prije početka 63. Pulskog filmskog festivala, a nakon prošlotjedne objave filmskog programa, jučer je u foajeu kina Valli predstavljeno šest izložbi i osam glazbenih nastupa koji će tijekom sedmodnevnog festivala obogatiti ponudu izvan okvira prikazivanja filmova, a tom su se prilikom novinarima obratili ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović, članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić, predstavnik Grada Pule Fabrizio Radin i Ana Peruško, predstavnica KIA Motors, novog festivalskog sponzora.

Prva od šest izložbi, "Izložba plakata suvremenog srpskog filma" kustosa Miroljuba Vučkovića, otvorit će se 7. srpnja u SKUC-u; već sljedećeg dana u Galeriji Makina otvara se "Impromptu" Maria Delića odnosno "Renata Poljak: Partenza" kustosa Mladena Lučića u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Festivalska nedjelja tradicionalno je rezervirana za otvorenje izložbe "Cinemaniac" kustosice Branke Benčić, dok će se sljedeći dan u Kinu Valli upriličiti "Izložba učeničkih radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula". Posljednja izložba "Pozor... snima se u Istri!" otvara se 12. srpnja u galeriji C8, a ostvarena je u suradnji Istarske filmske komisije i Daniela Rafaelića.

Na terasi Circola tijekom festivala nastupit će pet sastava (Detour, Rundek Cargo Trio, Mate Matišić kvartet, Nola i Drvored) te tri DJ-eva (Innaca, Ivo Zuban i Mario Kovač).

Svi su programi besplatni, izuzev filmskih projekcija u Areni, gdje cijena za dva filma po večeri ostaje nepromjenjiva - 25 kuna. Od danas su ulaznice i suveniri (majice, rokovnici, magneti, privjesci) dostupni na info punktu, a ulaznice će biti dostupne i prije projekcija ispred Arene.

Tanja Miličić najavila je posebnu gošću kojoj će se dodijeliti nagrada Zlatna arena za životno djelo. Riječ je o redateljici Márti Mészáros, jednoj od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorici čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je to žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu i kojoj je posvećena ovogodišnja Retrospektiva. Njeni stariji filmovi na 35 mm vrpcama prikazivat će se, kao i sve ostale festivalske projekcije u kinu Valli, uz slobodan ulaz.

Ove će godine festivalu vozni park osigurati novi sponzor KIA, a predstavnica Ana Peruško kazala je da će njihovi novi modeli tijekom festivala biti izloženi ispred Arene i na Giardinima. (Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter