Brojne ugledne nagrade za Virgilija Giuricina

Virgilio Giuricin (M. MEDIĆ)
Virgilio Giuricin (M. MEDIĆ)

Rovinjski međunarodno priznati fotograf Virgilio Giuricin nedavno je dobio tri značajna priznanja za svoju dugogodišnju fotografsku karijeru, koju je započeo 1952. kao osamnaestogodišnjak.

Međunarodna neprofitna udruga Prijatelji fotografije dodijelila mu je priznanje za 60 godina djelovanja u izložbenoj aktivnosti i promociji fotografske umjetnosti, a uz priznanje dobio je i dar - vrijednu umjetninu iz poznate kuće Bottega d'Arte ceramica Riccardo Gatti iz Faenze.

Priznanje Giuricinu za njegov umjetnički rad pristiglo je i od  Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), koja mu je dodijelila srebrnu plaketu, a čestitarsko pismo su potpisali svi članovi upravnog odbora FIAP-a. Ista ga je organizacija već nekoliko puta nagrađivala titulama Artiste FIAP 1983., Excellence for Services FIAP1993., Excellence FIAP1996. godine, majstorom je fotografije FIAP-a proglašen 2005. i 2008., a okrunjen je i s titulom Honoraire Excellence FIAP (HonEFIAP), što je najveće priznanje ove ustanove i koje se dodjeljuje samo određenom broju članova.

Giuricin je dobio i priznanje fotokluba Zagreb i to za 120. godišnjicu postojanja ove najdugovječnije fotografske udruge u Hrvatskoj. Giuricin je dobio priznanje August Frajtić za njegov doprinos i promociju kulture i vizualne umjetnosti u Hrvatskoj.

- Sve ove nagrade me neizmjerno raduju jer su mi ih dodijelili profesionalni umjetnici i moji uvaženi kolege koji su prepoznali moju strast za fotografijom kojoj sam beskompromisno i predano posvetio cijeli moj život, rekao je Giuricin.

Giuricin je više od tri desetljeća radio kao suradnik dnevnog lista "La voce del popolo", kao i za časopis "Panorama" te TV Kopar. Može se pohvaliti s 166 samostalnih izložbi te sa 697skupnih izložbi. Dobitnik je više od 170 nagrada i više je puta bio dobitnik nagrade za umjetnike Talijanske nacionalne zajednice "Istria Nobilissima". (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter