Brojne nagrade talentiranim učenicima glazbene škole

Nagrađeni pijanisti - Luka, Ljubo, Asiyah Noemi i Tijana (M. ANGELINI)
Nagrađeni pijanisti - Luka, Ljubo, Asiyah Noemi i Tijana (M. ANGELINI)

Ljubo Stakić, učenik petog razreda osnovne Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, osvojio je treće mjesto na državnom natjecanju u Dubrovniku za pijaniste do 12 godina starosti. Stakić je inače dobitnik već niza nagrada i priznanja na raznim natjecanjima, kao i njegova sestra Tijana Stakić te kolege Luka Orbanić i Asiyah Noemi Koso. Svi su oni učenici pulske glazbene škole u klasi Karmen Kirac, a nastupit će u utorak, 9. travnja, u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, gdje će se predstaviti cjelovečernjim koncertom.

- Do sada sam osvojio brojne nagrade, i to u Poreču na natjecanju Pianoforte, niz godina nagrađivan sam na regionalnim natjecanjima za pijaniste u mojoj dobnoj kategoriji, nagrađen sam na natjecanju "Zlatko Grgošević", na tršćanskoj Ars Novi, sveukupno do sada 13 nagrada. Inače, svaki dan vježbam po nekoliko sati. Za natjecanja se treba dobro pripremiti, jer je konkurencija vrlo velika i treba stalno bez prekida vježbati, kaže Ljubo Stakić.

- Očekivao sam nagradu, štoviše, i bolji plasman od ostvarenog, kazao je simpatični Ljubo Stakić koji uopće nije uzbuđen prije nastupa.

Njegova sestra Tijana sada pohađa šesti razred osnovne glazbene škole i osmi razred redovne osnovne škole. Ona je, poput brata, također osvojila nagrade na svim natjecanjima gdje je sudjelovala, a bilo ih je puno, u regiji i inozemstvu.

- Namjeravam upisati srednju glazbenu školu i nastaviti se baviti glazbom. Inače, brat i ja dijelimo kući isti klavir, ali se uspijemo dogovoriti što se tiče vježbanja, imamo raspored i sve stignemo odraditi. Uz sviranje, stignem napisati i zadaću i učiti za školu, veli Tijana koja svakodnevno najprije odrađuje tehničke vježbe zagrijavanja, a potom i ostale skladbe.

- Preferiram kompozitore iz 20. stoljeća, ali jako mi je drag i barok kao stilsko razdoblje, ima tu vrlo zanimljivih skladbi. Inače, na koncertu 9. travnja izvodit ću i djela Ive Josipovića, kazala je Tijana Stakić.

Luka Orbanić osvojio je u Dubrovniku na državnom natjecanju posebno priznanje. Inače, on je najmlađi u ovoj skupini učenika, pohađa drugi razred glazbene, i četvrti razred redovne osnovne škole.

- Cijelo vrijeme sam vježbao, posebice prije natjecanja i uopće me nije bilo strah. Ljubav prema glazbi naslijedio sam od tete, s kojom sam također malo vježbao prije ovih natjecanja, veli Luka koji bi jednoga dana želio podučavati sviranje glasovira, upravo kao što Karmen Kirac podučava njega. Pohađa i tečajeve engleskog i talijanskog jezika, a veli da sve stigne uz dobru organizaciju.

Dobitnica triju trećih nagrada je Asiyah Noemi Koso, i to na tršćanskom natjecanju Ars Nova, na 51. nacionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te na natjecanju "Zlatko Grgošević".

Riječ je o vrlo nadarenoj učenici koja je više puta nagrađena i na brojnim literarnim natječajima i teško joj je odrediti je li joj draže glazbeno ili literarno stvaralaštvo.

- Volim svirati kompozicije brojnih autora i nikada se nisam obeshrabrila zbog dugotrajnih vježbi i ustrajnosti u pripremanju za koncerte, kazala je Asiyah Noemi.

Karmen Kirac izrazila je zadovoljstvo svojim učenicima te je najavila da će na pulskom koncertu izvesti dio repertoara s natjecanja uz još pokoji dodatak.

Na naš upit koja je tajna uspjeha tih učenika, Karmen Kirac odgovara da je to vježbanje, vježbanje i samo vježbanje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter