Brojna publika pohodi festivalske projekcije

Nastave nije bilo (M. ANGELINI)
Nastave nije bilo (M. ANGELINI)

I trećega je dana porečko kino bilo dupkom puno, a kako i ne bi kada su na repertoaru 7. Poreč Dox-a - međunarodnog festivala dokumentarnog filma bili odlični filmovi koje je izabrao poznati Đelo Hadžiselimović. Svi pristigli na filmsku feštu prvo su pogledali odlični dokumetarac o Černobilskim babuškama koje žive u radioaktivnoj zoni koja okružuje reaktor broj 4., a koji je svojom eksplozijom u tom području svima promijenio život. Zatim je uslijedila projekcija filma "Anđeo Nanjinga", višestruko nagrađivanog dokumentarca o samoubojicama na rijeci Jangce koji također nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Ni u četvrtak u kinu nije bilo ništa manje ljudi, a razlog dakako očit. Na programu su bili film "Ljubav ima četiri oka, a opet je slipa", koji su napravili porečki učenici srednje Škole Mate Balote kroz projekt zavičajne nastave Istarske županije te "Život od milijun dolara" i druženje s autorom Robertom Zuberom.

Nakon ove tmurne priče, bio je tu film "Cicciolina: kuma od skandala" za ljubitelje lika i djela nadaleko poznate kume od skandala Ilone Staller, ili ti kontroverzne Ciccioline, koja se i smiješi s plakata 7. Poreč Doxa. Redatelj Alessandro Melazzini je putem svog dokumentarca prikazao kako je Cicciolina živjela i radila te dakako kako je uspjela dogurati čak i do talijanske visoke politike.

U petak i subotu na programu

U petak su na programu 7. Poreč Dox-a tri vrhunska dokumentarca. U 18 sati igra "Joe’s Violin", nominiran za Oscara, koji govori o moći glazbe koja nadilazi sve zemaljske zakone, a ulaz na ovaj kratki film je besplatan. U 18.45 sati na programu je film Zdenka Jurilja "Dom", koji se bavi se temom deložacija u Hrvatskoj, a u 20.15 je na programu dokumentarac "Demokracija", na temu donošenja EU zakona o zaštiti podataka. Nakon kino projekcija u caffe baru Cornar održat će se after party, a svira Mangroove.

U subotu, posljednjeg dana Poreč Doxa-a u 18 sati biti će prikazan film "Liga džentelmena" Silvia Mirošničenka., U 19.30 počinje film "Fantazije umreženog svijeta" Wernera Herzoga. Festival završava koncertom Jinxa koji počinje u 23 sata ispred kina. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter