Brojna naselja ostala bez struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju predvecer lagana kiša izazvala je kvarove diljem Istre i zaposlila sve raspoložive snage Elektroistre na podrucju od Banjola preko Svetvincenta i Barbana pa sve do šireg labinskog podrucja. No, dok su mještani na potezu od Valdebeka do Premanture bez struje bili dva do tri sata, mnoga naselja uz granicu opcina Barban i Svetvincenat struje nisu imala cijelu noc i veci dio ponedjeljka, zbog cega, primjerice, u Barbanu nisu radili ni djecji vrtic niti osnovna škola.

Opcina Marcana takoder je u nedjelju navecer ostala bez struje, no dok se u Marcani struja pojavila oko 9 sati, a u Barbanu nešto kasnije, sela od Hrboki preko Rebici, Glavani, Šajini sve do Manjadvorci nisu bila te srece.

- Primijetili smo vec u nedjelju kasno popodne da se radi o nekakvom kvaru jer je dolazilo do povremenih prekida u napajanju elektricnom energijom, sve dok na koncu struja nije u potpunosti nestala. Iako je ni ujutro nije bilo, škola i vrtic normalno su radili. Do prekida u opskrbi elektricnom energijom dolazi povremeno otkad je zavladala prava zima, pa su, primjerice, kada je pao prvi snijeg na ovom podrucju, sela prema Barbanu bila šest sati bez struje. Dolazi do razlicitih situacija jer se razni dijelovi opcine napajaju s razlicitih dalekovoda, tocnije s njih cetiri, i sve ovisi o tome na kojem se od njih dogodi kvar, rekao je procelnik Opcine Marcana Zlatko Cetina.

Iako je u opcinu Marcana ujutro stigla struja, nekoliko je kucanstava u predjelu mjesta zvanog Šantini dvori tijekom cijelog dana ostalo u mraku i hladnoci.

Kvarove koji zadnjih 15-ak dana dovode do povremenih nestanaka struje u razlicitim dijelovima južne Istre uzrokuje kombinacija velike vlage, jake bure i posolice koja se zavlaci u izolatore na dalekovodima te dovodi do njihova iskakanja. Premda su djelatnici Elektroistre još od petka bili na terenu i na kljucnim mjestima prali izolatore, vremenske im prilike tijekom vikenda nisu bile naklonjene i ponovo je došlo do velikih problema u opskrbi elektricnom energijom.

U nedjelju navecer su nešto prije ponoci za kandelama posegli i potrošaci na fažanskom podrucju.

- Od ranog jutra na terenu je pet ekipa i još nekoliko radnika. Da smo barem imali srece pa da je pao neki jaci pljusak, ništa se od ovoga ne bi dogodilo. Vrijeme nam zadnjih 20-ak dana nije išlo na ruku, pa je dolazilo ne samo do ispadanja pojedinih dalekovoda iz mreže, nego i do eksplozija izolatora. Gorjeli su cak i elektricni stupovi na nekim mjestima prošli tjedan. U nedjelju su i na podrucju Labina cetiri voda iskocila, tri su sanirana odmah ujutro, dok se na cetvrtom nešto duže radilo, objasnio je Silvano Drandic, rukovoditelj Službe za tehnicke poslove u Elektroistri.

Pulski je elektrodistributer zbog svih navedenih problema u zadnja tri dana imao izmedu 700 i tisucu poziva dnevno, što je, navodi Drandic, dispecerima otežavalo posao.

Javna vatrogasna postaja Rovinj prekjucer je intervenirala u mjestu Cere po dojavi centra 112 da gori elektricni stup. Buduci da se radilo o manjem incidentu, na teren su izašla dva vatrogasca koji su na mjestu dojave uocili vrh opožarenog stupa kod mjesnog groblja, oko 10 metara od glavne ceste Žminj - Cere, a dio stupa sa žicama pao je na tlo preko spomenute prometnice. Nakon što je iskopcan napon na tom vodu, požar je ugašen, a daljnji nadzor i sanaciju mjesta dogadaja preuzela je Elektra Rovinj.

Zadnja tri vikenda niti pazinski Centar za obavješcivanje 112 nije imao predah. Na ovaj je broj proteklih dana stizalo izmedu 500 i 600 poziva dnevno, a vecina njih odnosila se upravo na nestanke struje, za što Centar nije nadležan.(Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

0800-300 411 - besplatni broj Elektoristre na koji gradani mogu prijaviti kvarove i nestanke struje


Podijeli: Facebook Twiter