Brojna događanja u sklopu proslave 96. obljetnice Labinske republike

Skup je u Labinu ugostio stručnjake iz područja moderne umjetnosti, povijesti, arhitekture, urbanizma, konzervatorstva i dizajna
Skup je u Labinu ugostio stručnjake iz područja moderne umjetnosti, povijesti, arhitekture, urbanizma, konzervatorstva i dizajna

"U danima obilježavanja 96. obljetnice Labinske republike izuzetno mi je zadovoljstvo pozdraviti ovaj cijenjeni skup, sve goste i predavače, zaželjeti vam sretan boravak u gradu rudara i bogate prošlosti. Naš grad je poznat po rudarskom buntu, to smo u pozitivnom smislu zadržali do današnjih dana, o tome učimo nove naraštaje, te želimo graditi budućnost na pozitivnim stvarima iz vremena prije 96 godina. Rudari su bili oličenje rada, morala i poštenja te od njih imamo jako puno toga za učiti, kao i od vas stručnjaka, od kojih mi političari moramo učiti kako na najbolji mogući način valorizirati našu bogatu prošlost koju su nam ostavili u nasljeđe. Živimo danas i sada, gradimo budućnost, ali cijenimo i poštujemo našu prošlost," istaknuo je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika u pozdravnom izlaganju na početku Međunarodnog simpozija na temu urbanizma i arhitekture realizirane u razdoblju  nedemokratskih režima 20. stoljeća, koji se povodom obilježavanje 96. obljetnice Labinske republike i Dana rudara, jučer održao u polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice.

Renomirani stručnjaci

Na otvaranju su se prigodnim govorima obratili i talijanski konzul u Republici Hrvatskoj Paolo Palminteri, te zamjenica istarskog župana Giussepina Rajko.

U radnom dijelu skupa izlagali su renomirani stručnjaci s područja moderne umjetnosti, povijesti, arhitekture, urbanizma, konzervatorstva i dizajna: Ulisse Tramonti sa Sveučilišta u Firenzi Odjel arhitekture, Natasha F. Pulitzer, talijanska arhitektica, potom Alekxandru Muraru, istraživač Odjela za istraživanja društvenih i političkih znanosti iz Rumunjske. Ivana Marčeta Frlan ispred Općine Lastovo govorila je na temu "Lastovo – atipično nasljeđe", a izlagali su i Sonja Ifko s fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane, Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Sanja Cvjetko Jerković, diplomirani inženjer arhitekture.

U poslijepodnevnim satima održan je okrugli stol, na temu smjernica za obnovu arhitekture iz razdoblja moderne arhitekture, te ekonomskih potencijala arhitektonskog kulturnog nasljeđa, čija je moderatorica bila Sanja Cvjetko Jerković.

Tri izložbene teme

Popratni sadržaj međunarodnog simpozija u labinskoj Gradskoj knjižnici bile su i arhitektonske izložbe s tri različite, ali ujedno i povezane teme: "Cesare Valle", "Atrium and Restoration of Modern Architecture" i "Projekt Kova", te fotografska izložba Luce Massari, Sandra Lendnera i Aleksandre Đorđić.

Organizatori skupa bili su Grad Labin,  Međunarodna udruga Atrium i Udruženje hrvatskih arhitekata. (Adriano ŠĆULAC)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter