Brojna događanja u porečkom tjednu dobrih knjiga

BOOKtižin - sajam pročitanih knjiga na Maraforu (Elio VELAN)
BOOKtižin - sajam pročitanih knjiga na Maraforu (Elio VELAN)

Jučer je na porečkom trgu Marafor otvoreno deveto izdanje BOOKtige - međunarodnog festivala pročitanih knjiga, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč. Festival, koji će trajati do subote 23. travnja, jučer je ujutro započeo otvaranjem BOOKtižina, sajma pročitanih knjiga, na kojem svi ljubitelji pisane riječi mogu kupiti knjige po simboličnoj cijeni od deset kuna. Sav prihod od prodaje knjiga bit će usmjeren u projekt "Knjiga pri ruci", kojim Gradska knjižnica Poreč nastoji osigurati knjižničnu uslugu i u manje dostupnim mjestima.

Nagradna igra Gradske knjižnice

Ponudu rabljenih knjiga upotpunjuje i zanimljiva ponuda hrvatskih i stranih antikvarijata te programski dio Festivala koji uključuje književne susrete, radionice i predavanja. "Dobar je to razlog da se uputite do Marafora, razgledate ponudu i odaberete naslove iz književnosti, romane na stranim jezicima, literaturu za djecu, stručnu građu, stripove, enciklopedije i rječnike te se informirate o svim događanjima koja slijede u tjednu dobrih knjiga", poručuje ravnateljica knjižnice Irides Zović

Uz svaku kupljenu knjigu posjetitelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri Gradske knjižnice Poreč. Sajam je otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati do subote 23. travnja.

Programski dio Festivala započeo je jučer popodne književnim susretom s Mladenom Kušecom, pjesnikom, pripovjedačem, publicistom i novinarom. Autor je porečkoj publici predstavio svoju novu knjigu "Goranove priče". Njegov je književni rad posvećen djeci i mladeži. Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima kao i među odraslima. Član je Hrvatskog novinarskog društva i Društva hrvatskih književnika. Za roman "Mama, tata i ja" dobio je književnu nagradu "Mato Lovrak", a za radio emisiju "Donatela" dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Zlatno pero".

Knjiga "Goranove priče" tiskana je povodom 250. godišnjice organizirane šumarske struke. Šuma je nadahnula Mladena Kušeca da čitatelje povede na jedno zabavno i edukativno putovanje. Kroz razne lokacije; Risnjak, Leska, Vilje, izvor Kupe, rijeka Dobra, Velika i Mala Kapela, Bijele i Samarske stijene, Dolina leptira, ova knjiga svojevrsni je putopisni vodič kroz Gorski kotar.

Novi Pavličićev krimić

Program BOOKtige nastavljen je navečer kada je Gradska knjižnica ugostila akademika Pavla Pavličića. Hrvatski književnik, prevoditelj i scenarist, redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i jedan od najproduktivnijih hrvatskih prozaika s preko 40 objavljenih romana, knjiga priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu, a posebice se ističe kao pisac kriminalističkih romana. Prema njegovim romanima i scenarijima snimljeni su i brojni filmovi.

U novom romanu "Tajno ime" Pavao Pavličić kroz napetu priču govori o fenomenima današnjice: maloljetničkom nasilju i odnosu danas uglednih građana, gospodarstvenika i kulturnjaka prema vlastitoj prošlosti. Ovim romanom nastavlja niz uspješnih krimi priča ("Crveno pile", "Glasnik, vlasnik, hodočasnik", "Tri petka u travnju") putem kojih u posljednje dvije godine uspješno prikazuje hrvatsku stvarnost kroz prizmu teških kriminalnih radnji u rasponu od trgovine drogom do ubojstava.

Danas na programu

Danas će se štandovima gradske knjižnice na Marafioru priključiti i oni antikvarijata iz Ljubljane, Kopra, Rijeke i Zagreba. U 11 sati u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč predstavit će se novi projekt Gradske knjižnice Poreč "Sretne priče". Gradska knjižnica Poreč iznalazi načine kako bi ukazala na važnost knjige s nakanom da se motiviraju sugrađani na čitanje, od najmlađih pa do

najstarijih, a sve u cilju da se ta navika održi kroz čitav život.

U 14 sati u sklopu ciklusa radionica za srednjoškolce i mlade "Kava u 2" BOOKtiga će ugostiti zagrebačku spisateljicu Rosie Kugli. Program se nastavlja u 17 sati književnim performansom za djecu i mlade te one koji se tako osjećaju. Gost je književnik za djecu i mlade, kreativac i motivator Uroš Petrović, autor knjige "Zagonetne priče".

Večernji dio programa rezerviran je za prvu javnu aukciju starih knjiga i tiskovina u Istri pod nazivom "Udomi knjigu" koja će se održati s početkom u 19 sati. Početna cijena knjiga bit će 30 kuna, stoga , najavljuju organizatori, svatko tko želi bit će u mogućnosti doći do željenog naslova. Aukciju će voditi poznati slovenski antikvar i diplomirani kulturolog Rok Glavan, koji se ovim poslom bavi posljednjih 15 godina te vodi antikvarijat u Ljubljani. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter