Brojke su identične lanjskim, no zasad nedostaje kvaliteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istekom posljednjeg dana kolovoza, službeno je zaključena ljetna nogometna tržnica. 
Gledano kroz prizmu brojki, mogli bismo reći da je na "Drosini" sve ostalo isto kao i lani, jer je brojka odlazaka ostala jednaka prošlogodišnjoj (12), a i broj dolazaka, koji je do jučer zaostajao za jedan (16 naprama 17), poravnao se kad je potvrđeno da će u Puli osvanuti Aljoša Vojnović, "tiha patnja" Darka Raića Sudara. 
Međutim, kad se malo zagrebe ispod suhe statistike i ovogodišnja fluktuacija kroz zeleno-žutu svlačionicu usporedi s lanjskom, ova dva prijelazna roka nikako ne mogu stati u istu rečenicu.

Tijekom prošlogodišnje ljetne stanke, iz redova pulskog prvoligaša nije otišao niti jedan igrač čiji bi se odlazak mogao okarakterizirati kao teško nadoknadiv. Ponajviše se žalilo za trojcem čije je područje djelovanja bio lijevi bok (Heister, Tomić, Manuel Pamić), solidne predstave znali su pružiti Zlomislić i Pavlović, dok su svi ostali koji su se oprostili s 
"Drosinom" bili okarakterizirani kao razočarenja ili krivi potezi struke, odnosno onih koji su amenovali njihov dolazak u redove Istre 1961 (Đurić, Svraka, Varela, Ojdanić, Da Silva, Repić, Mihaljević).

Momčad za povijest

Lutalo se početkom prošlog ljeta s angažiranjem "pojačanja" (Kelmendi, Hong, Medić, Burić, Polić, Collins), razlog čemu prvenstveno leži u činjenici da je izvršni direktor Michael Glover dao poprilično slobodne ruke tadašnjem treneru Andreju Panadiću da si složi momčad po svojim željama. Jedino u čemu se tada nije pogriješilo bio je povratak na "Drosinu" domaćih igrača Roce i Prelčeca, kao i angažiranje Mitrevskog i Georgieva, ali prijelazni rok se zahuktao tek kad je nakon prvog kola došlo do smjene na klupi te su igrački kadar zajedničkim snagama "zaokružili" Igor Žiković i Goran Tomić. Stigli su tada u pulske redove Solomon, Mario Lucio, Paracki, Stepčić, Miloš i Bertoša, nedugo za njima i Puclin te je stvorena momčad koja je nakon tri osvojena boda u sedam uvodnih kola, ubacila u višu brzinu i na kraju prvenstva osvojila šestu poziciju, puno ranije prebrinuvši sve brige oko ostanka u društvu najboljih.

Bila je to momčad sposobna da umjesto poravnanja najboljeg plasmana u povijesti kluba napravi i korak više, no tad su opet počele igre i igrice s kata kojima je podlegao tadašnji trener Marijo Tot i dogodilo se ono što se nije smjelo dogoditi, da mu igrači pred očima cijele nogometne javnosti doslovno okrenu leđa. Rukovodeći se postulatom da je lakše smijeniti jednog čovjeka nego njih 20, Glover je odlučio nakon tog nemilog događaja napraviti novu promjenu na klupi, a momčad mu je, pod dirigentskom palicom Darka Raića Sudara, na taj potez uzvratila s dvije pobjede u dva posljednja kola.

Pojedeni krediti

Kad je nedugo zatim, u kratkoj pauzi pred početak priprema za novu sezonu, izvršni direktor ispred imena Raića Sudara napokon maknuo prefiks "v.d.", sve je ukazivalo na povratak idile na "Drosinu", ali ona nije dugo trajala. Da li je to bio njegov način da uzvrati onima koje je smatrao kolovođama pobune protiv tadašnjeg trenera, ili se jednostavno u njegovu koncepciju slaganja momčadi nisu uklapali igrači koji su ušli u četvrtu deceniju života ili su joj se opasno približili, no Glover je na ovaj ili onaj način dao sve od sebe da pokaže izlazna vrata Žižiću, Roci, Iveši i Parackom. Kad se tome pridodaju odlasci Solomona, Stepčića, Lucia i kao šećer na kraju Miloša, dobili smo momčad koja umjesto da napravi novi iskorak, sada tavori na dnu prvenstvene 
ljestvice.

Najgore u cijeloj ovoj priči je što Istra 1961 u ovom trenutku ima poprilično popunjenu svlačionicu, ali po onome što smo dosad mogli vidjeti, među 16 igrača koji su ovog ljeta stigli na "Drosinu", nema niti jednog čija bi izvedba na terenu, barem zasad, mogla izazvati jedan spontani "wow". Štoviše, spremni smo ustvrditi da se nitko od njih, uz časnu iznimku jednog ili dvojice ofenzivaca, u prošlosezonskoj momčadi ne bi mogao izboriti za mjesto u startnoj postavi. Oni mlađi, čiji je angažman svojevrsno ulaganje u budućnost, tek trebaju svoj potencijal pretočiti u kvalitetu dostatnu za Prvu HNL, oni stariji nisu s klubom odradili pripreme i njihove predstave još uvijek nisu na željenom životu, a kad se sve to zbroji, ceh je na početku prvenstva platio pulski 
klub.

Loš start u sezonu pojeo je sve kredite i više nema vremena za čekanje. Kad ponovno zažive prvoligaški travnjaci ozljede, neuigranost i neiskustvo bit će izlike koje više neće držati vodu, a oni koji istrče na teren morat će na njemu početi zabijati golove i pobjeđivati, i to već od petka kad u Pulu stižu "farmaceuti". Bilo kakav drugi epilog osim tri boda u domaćem srazu sa Slaven Belupom izazvat će samo nove probleme u trenutku kad ih na i oko "Drosine" već ima i previše. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter