Brojila na bonove zastarjeli promašaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljujuci poskupljenje elektricne energije, prvi covjek HEP-a Zlatko Koracevic nedavno je najavio i nove tarifne modele koji bi gradanima trebali omoguciti kontrolu potrošnje, a time i visinu racuna. Medutim, ta "nova" ideja o prepaid uredajima zapravo je zastarjeli sustav, koji je u HEP-u vec funkcionirao od kraja devedesetih pa sve do 2005., kada je napušten.

Neobicno je da novom predsjedniku Uprave HEP-a nitko nije rekao da brojila za placanje unaprijed nisu nikakva novost, a strucnjaci smatraju da sustav obracuna i naplate izmedu isporucitelja i kupca ne može pocivati jer danas vec postoje tzv. pametna, digitalna brojila, koja bilježe svaku potrošnju struje i kojima se može daljinski upravljati, pa cak i iskljuciti korisnika ako je to potrebno.

HEP je posljednjih godina uložio nemala sredstva upravo u digitalnu vrstu brojila jer je to danas trend i u razvijenom svijetu. Zato povratak na prepaid brojila strucnjaci smatraju korakom unatrag buduci da ona ne mogu biti dominantna, a uglavnom služe za samodiscipliniranje ljudi, ponajviše neplatiša i socijalnih slucajeva.

Nekadašnji opravdani razlozi za uvodenje prepaid brojila kao što su nemogucnost ocitanja brojila ili njegova nedostupnost (primjerice u vikendicama) danas, u vrijeme pametnih brojila, tako više ne egzistiraju.

Dakle, jedini razlog za ovaj HEP-ov potez bio bi držanje neplatiša pod kontrolom, ali to se u nedavnoj prošlosti pokazalo kao ne osobito uspješan model. Naime, najveca ekspanzija prepaid brojila u Hrvatskoj bila je u razdoblju izmedu 2002. i 2004., kada je na dva milijuna kucanstava u Hrvatskoj uvedeno samo sedam-osam tisuca takvih brojila, i to najviše u Slavoniji.


Podijeli: Facebook Twiter