Broj žrtava s Costa Concordije narastao na 11

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedugo nakon što je objavljeno da je sedma žrtva izvucena iz olupine broda Costa Concordia, Reuters prenosi izjavu da je zapravo pronadeno još pet tijela, cime se broj žrtava popeo na 11.

Osim službenih, sada vec jedanaest žrtava u nesreci broda s 4.000 putnika koji se u petak nasukao kod otoka Giglio na zapadnoj obali Italije, još 24 osobe vode se kao nestale.

Spasilacke ekipe u utorak su ubrzale ocajnicku potragu za nestalima dok su oko broda postavljeni uredaji za sprjecavanje širenja dizela kojeg bi iz brodskih spremnika moglo isteci dva milijuna litara i onecistiti more i proširiti se dalje.

Na mjesto nesrece stigla je ekipa nizozemske tvrtke Smit Salvage koja je iz Barentsova mora izvukla olupinu ruske nuklearne  podmornice Kursk 2001., a sudjelovala je u izvlacenju trajekta Herald of Free Enterprise iz 1987. iz La Manchea.

Dužnosnik talijanske obalne straže izjavio je u ponedjeljak kasno navecer za Reuters da se broj nestalih gotovo udvostrucio od prijašnjih procjena pa se sada traga za 25 putnika i cetiri clana posade.

U potrazi za eventualnim preživjelima u trupu broda ronioci koriste manja eksplozivna punjenja kako bi otvorili neke prolaze. U utorak ujutro mogle su se cuti tri eksplozije, prenosi France presse.

Eksploziv je na nekoliko mjesta postavljen kako bi se otvorila zabravljena vrata u polupotopljenom brodu. Spasioci se nadaju da bi mogli pronaci još preživjelih, ukoliko su putnici uspjeli pronaci zracni džep u nekoj od kabina, neki izvor topline ili hranu. Lokalni strucnjak u civilnoj zaštiti tvrdi da je pri ovakvoj temperaturi mora nemoguce dugo preživjeti, cak i ako postoje eventualni zracni džepovi.

Peter Berdowski, direktor nizozemske tvrtke koja je zadužena za ispumpavanje goriva iz Coste Concordije, u ponedjeljak navecer je u programu nizozemske televizije izjavio da bi ispumpavanje goriva trebalo trajati najmanje tri tjedna. Strucnjaci bi iz broda trebali izvuci oko 2.380 tona goriva.

Dvadesetak zaposlenika tvrtke Royal Boskalis, specijaliziranih za izvanredna stanja na moru, doputovalo je na otok Giglio.

Talijanske vlasti zabrinute su zbog potencijalnog zagadenja, u slucaju da gorivo pocne istjecati u more.

Kapetana Francesca Schettina, uhicenog dan nakon nesrece i optuženog za ubojstvo i napuštanje broda prije evakuacije putnika, u utorak bi trebao ispitati sudac. Reuters navodi da ga tužiteljstvo tereti i jer se na zahtjev obalne straže odbio vratiti na brod.

Celnik kompanije Costa Cruises, u cijem je vlasništvu brod, ranije je priznao da je za nesrecu odgovoran upravo Schettino koji je samoinicijativno kruzer skrenuo s rute i previše ga približio otoku Gigliu.


Podijeli: Facebook Twiter