Broj žrtava napada u Istanbulu narastao na 41

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrdeset i jedna osoba je ubijena, a 239 je ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu na glavnu istanbulsku međunarodnu zračnu luku Mustafe Kemala Ataturka, najveću u regiji i važno međunarodno prometno čvorište, javljaju u srijedu agencije.

Trojica muškaraca napala su terminal za dolaske u utorak oko 9.30 sati. Trojica bombaša samoubojica otvorila su najprije nasumičnu vatru, a potom se raznijeli eksplozivom.

Među poginulima ima i 13 stranih državljana, petero iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objaivlo je da među žrtvama nema hrvatskih državljana.

Predsjednik Tayyip Erdogan je kazao da bi ovaj napad trebao označiti prekretnicu u globalnoj borbi protiv terorizma za koji je kazao da "nema obzira niti za vjeru niti za vrijednosti".

Dvojica američkih dužnosnika ocjenjuju da je napad u Istanbulu tipičniji za Islamsku državu nego za kurdske militante koji u pravilu napadaju snage sigurnosti i druge simbole države. Turska je članica koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv IS-a.

Premijer Binali Yildrim primjećuje da je znakovito da se napad dogodio u trenutku kada Turska bilježi uspjehe u borbi protiv terorističkih skupina i popravlja odnose sa svojim međunarodnim partnerima.

Turska je objavila obnovu diplomatskih veza s Izraelom, nakon šest godina zamrznutih odnosa između dvije zemlje, te pokušava obnoviti odnose s Rusijom.

Jedan od američkih dužnosnika je također kazao da je došlo do "vidljivog povećanja" šifrirane komunikacije i propagande Islamske države na "dark webu" koji služi za objavljivanje ilegalnih aktivnosti. Neki američki dužnosnici to tumače pokušajem da se ljude navede na izvršenje što više terorističkih  napada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter