Broj zaposlenih u rujnu smanjen za više od 12.000

Maškare u Bujama (K. FLEGAR)
Maškare u Bujama (K. FLEGAR)

Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo 1,388 milijuna zaposlenih, 12.019 osoba ili 0,9 posto manje nego mjesec dana prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

U rujnu je broj zaposlenih pao drugi mjesec zaredom na mjesečnoj razini, što je u skladu sa sezonskim kretanjima, s obzirom da zaposlenost uobičajeno počinje rasti u proljetnim mjesecima, a padati krajem ljeta, nakon turističke sezone. 

Najveći dio od ukupnog broja zaposlenih čine zaposleni u pravnim osobama, kojih je krajem rujna bilo oko 1,170 milijuna – 0,2 posto ili 2.134 osobe manje nego mjesec dana prije. 

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je, pak, oko 198.700 zaposlenih, a to je za otprilike 9.880 osoba ili 4,7 posto manje nego prethodnoga mjeseca. 

Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je u rujnu 19.537, pet manje nego mjesec dana prije. 

Od 19 skupina djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u rujnu je broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u u njih devet. 

Pritom je najviše, za 1 posto, pao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a slijedile je djelatnost zabave i rekreacije, s padom zaposlenosti za 0,7 posto. 

S druge strane, najviše je porastao, za 1,6 posto, broj zaposlenih u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda i gospodarenju otpadom. 

Na godišnjoj je razini, pak, u rujnu u 15 od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u ostalim uslužnim djelatnostima, za 6,2 posto. U rudarstvu i vađenju zaposlenost je, pak, pala za 5,4 posto. 

S druge strane, najviše je u rujnu na godišnjoj razini porastao broj zaposlenih u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda i gospodarenju otpadom, za 1,2 posto. 

U prerađivačkoj industriji koja zapošljava najviše, oko 203.000 osoba, broj zaposlenih je u rujnu na mjesečnoj razini pao za 0,5, a na godišnjoj za 2,7 posto. 

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava oko 189.000 osoba, u rujnu je broj zaposlenih na mjesečnoj razini smanjen za 0,4, a na godišnjoj za 2,7 posto. 

Ukupno je na godišnjoj razini u rujnu broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen za 2,2 posto. 

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem rujna bilo 168.934, što je oko 2.417 osoba ili 1,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. 

Stoga je stopa registrirane nezaposlenosti u rujnu skliznula na 10,8 posto, dok je mjesec dana prije iznosila 10,9 posto. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter