Broj potrebnih potpisa za referendum smanjiti na 200 tisuća

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

"Do referenduma s manje potpisa i više potpisnih mjesta"- poruka je nove građanske inicijative kojom 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva od 30. svibnja do 13. lipnja provodi akciju prikupljanje potpisa za novi referendum kojim žele zadržati pravo da se potpisi za raspisivanje referenduma prikupljaju na javnim mjestima, te da se broj potrebnih potpisa smanji na 200 tisuća.

Konkretne zahtjeve inicijative predstavila je u petak u Puli predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem podsjetivši da su već i ranije inicirali referendume protiv outsourcinga i monetizacije autocesta, a prikupljanje potpisa za novi referendum, ovoga puta protiv novog Zakona o referendumu, kako je rekla, "zadnji je vlak za spas demokracije".

Po njenim riječima, građanima će se predložiti dva referendumska pitanja, koja će biti naknadno formulirana oko dva ključna zahtijeva, dodajući da se ne radi o sindikalnom pitanju već o pitanju opstanka demokracije u Republici Hrvatskoj.

-Prvo pitanje vezano je uz broj potpisa pa bi tako Ustavom trebalo definirati točan broj birača koji traže raspisivanje referenduma. Kod nas se konstantno kalkulira koliki je broj potpisa potreban, no o kojem god se broju radilo, činjenica je da je to najveći potreban broj potpisa u Europi. Zalažemo se za 200 tisuća potpisa potrebnih za raspisivanje referendum. Drugi se zahtjev odnosi na mjesta prikupljanja potpisa što je odgovor na postojeći Zakon o referendumu jer sadašnji nalaže da se potpisi prikupljaju na prikladnom mjestu odlukom predstavničkog tijela lokalne samouprave, što znači da smo praktički stavljeni na milost ili nemilost lokalne zajednice i samih gradonačelnika koji će u nekim akcijama omogućiti veći broj dozvola, a u nekima manji, naglasila je Šprem.

Po njenim riječima, novim Zakonom o referendumu koji je trenutno na drugom čitanju, nalaže se da se potpisi prikupljaju u uredima državne uprave, što je tvrdi, nemoguća misija jer uredi rade do 16 sati i njihovo se radno vrijeme ne poklapa s radnim vremenom građana.

-Građani moraju biti svjesni činjenice da ne možemo biti glasačka mašinerija samo za vrijeme izbora i da četiri godine nemamo mogućnost korigiranja vlasti. Također, svjesni smo da su građani umorni i demotivirani no moraju dati svoj glas za spas demokracije, rekla je Šprem zaključivši da će ovo biti referendum svih referenduma. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter