Broj poginulih u Siriji navodno prešao 130.000

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj poginulih u ratu u Siriji popeo se na najmanje 130.433, od čega su više od trećine civili na objema stranama, ali je stvarni broj žrtava vjerojatno daleko veći, priopćio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava, skupina koja se protivi režimu Bashara al-Assada.

Sukob u Siriji počeo je u ožujku 2011. kao mirni prosvjed protiv vladavine obitelji al-Assad koja traje već četiri desetljeća. Prosvjed se pretvorio u oružani sukob koji je odjeknuo Bliskim istokom.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji ali koji ima brojne izvore u Siriji, smatra da je među poginulima u Siriji 11.709 žena i djece.

Prema istome izvoru, broj poginulih pobunjenika protiv sirijskog režima iznosi najmanje 29.083.

Među al-Assadovim borcima najmanje je 52.290 mrtvih, uključujući i 262 borca libanonske šijitske skupine Hezbollah i 286 iz drugih šiitskih skupina izvan Sirije.

Opservatorij tvrdi da vladine snage drže najmanje 17.000 ljudi u zatočeništvu, a više od 6.000 vladinih pristaša nalazi se u rukama islamističkih pobunjenika.

Prema procjenama Opservatorija, broj ubijenih i zatočenih veći je za barem 50.000, ali organizacija ne može sa sigurnošću potvrditi te podatke jer je nemoguće utvrditi identitet mnogih žrtava.

Ujedinjeni su narodi priopćili da je u Siriji poginulo više od 100.000 ljudi, ali nisu objavili preciznije podatke o broju žrtava. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter