Broj novoregistriranih ovisnika u padu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za 2011. godinu, broj ovisnika o drogama koji su bili u nekom od oblika tretmana bilo je 7665, a ono što je pozitivno je da je novoregistriranih ovisnika, kojih je bilo 1151, u padu, rečeno je danas u sklopu devetog sastanka EXASS mreže Pompidou grupe Vijeća Europe.

"Više od 80 posto registriranih ovisnika su opijatski ovisnici, a njih je 6198. Što se tiče problematičnih ovisnika izračunato je da se u Hrvatskoj brojka kreće između 6600 i 12553, dok se brojka intravenoznih ovisnika kreće između 184 i 1833", kazao je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković.

Ustvrdio je da je, vezano uz posljedice zlouporabe droge i zaraznih bolesti, stopa HIV-a relativno niska i iznosi 0,5 posto dok je zaraza hepatitisom 40,5 posto.

Petković je podsjetio da uskoro treba biti donesena nova Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga za razdoblje 2012.-2017., koju će pratiti akcijski koji će konkretizirati odredbe strategije. Naglasio je da je evaluacija prethodne strategije bila pozitivna i da je u konačnici polučila određena poboljšanja. (Hina)

         


Podijeli: Facebook Twiter