Broj nezaposlenih u Hrvatskoj premašio 380 tisuća

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj danas je premašio brojku od 380 tisuća - po dnevnim, informativnim podacima s web-stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas poslije podne iznosio je 380.116. Oko 15 sati bilo je pak objavljeno 7.277 slobodnih radnih mjesta.

Kako je krajem prosinca 2013. godine u evidenciji HZZ-a bilo registrirano 363.411 nezaposlenih, proizlazi da je u samo nešto više od mjesec dana broj nezaposlenih porastao za 16,7 tisuća osoba.

U odnosu na kolovoz, mjesec s najnižom nezaposlenošću u 2013. godini, broj nezaposlenih na početku veljače 2014. viši je za gotovo 66,5 tisuća.

To su doduše pojednostavljene usporedbe s obzirom da trenutačni broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju HZZ-a, a ti su podaci (o trenutačnom broju nezaposlenih kao i o broju slobodnih radnih mjesta) informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređeni tijekom mjeseca.

No, oni su u svakom slučaju indikativni i pokazuju nastavak trenda porasta nezaposlenosti, koji se bilježi od rujna prošle godine, a nakon što je uslijed sezonskih kretanja od ožujka do kolovoza broj nezaposlenih padao na mjesečnoj razini. Taj se trend očito nastavlja i u ovoj godini.

Lani je najveći broj nezaposlenih u Hrvatskoj zabilježen krajem veljače - 375.400. Najniži je pak broj nezaposlenih u 2013. registriran na kraju kolovoza, 313.675. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter