Broj ministarstava smanjuje se s 20 na 19

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski je sabor na konstituirajućoj sjednici devetog saziva potpredsjednicima Sabora imenovao HDZ-ove Gordana Jandrokovića, Milijana Brkića i Željka Reinera, SDP-ovu Milanku Opačić te HNS-ova Ivana Vrdoljaka.

Sabor je izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove radnih tijela koja bi trebala pripremiti zakonske izmjene na temelju kojih će se idućeg tjedna formirati nova vlada. 

Predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav izabran je Mostov Miroslav Šimić. 

Iako ranije najavljivano da će taj Odbor voditi dosadašnji predsjednik Robert Podolnjak, od toga se odustalo nakon što je u Sabor javio kako će mu oporavak, nakon sinoćne ozljede, biti dugotrajan. 

Potpredsjednik tog odbora i dalje će biti SDP-ov Peđa Grbin. 

Odbor za zakonodavstvo vodit će HDZ-ov Dražen Bošnjaković, a potpredsjednik Orsat Miljenić, a Odbor za izbor i imenovanja vodit će Ante Sanader (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU). 

Zbog predloženih imenovanja negodovao je Ivan Pernar (Živi zid), koji je ocijenio da bi njegova stranka, s obzirom na broj zastupnika, trebala sudjelovati u članstvu u odborima. "Molili smo da se neka mjesta ostave za nas sedmero", rekao je Pernar, no, nakon dobacivanja kolega ispravio se i kazao da je zapravo riječ o četvero zastupnika. 

Nezadovoljnim zastupnicima Živog zida potporu je izrazio Mostov Miro Bulj, no predsjednik Sabora Božo Petrov uzvratio je kako mjesta u ostalim odborima, koji će se imanovati naknadno, mogu dogovoriti s ostalim oporbenim klubovima. 

Sabor je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o mandatima koje je dio zastupnika zamrznuo zbog obnašanja dužnosti nespojive sa zastupničkom. 

Zamjenike su tako dobili ministri u aktualnoj tehničkoj vladi, župani i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te europarlamentarka Ivana Maletić. 

Zagrebačkog župana Stjepan Kožića (HSS) u saborskim će klupama zamijeniti Mladen Mađer, međimurskog župana Matiju Posavca (HNS) zamijenit će Bernarda Topolko, a varaždinskog Predraga Štromara (HNS) Božica Mlakar, splitsko-dalmatinskog župana Ivu Žinića (HDZ) Željka Josić, a brodsko-posavskog Danijela Marušića (HDZ) Marko Šimić. 

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (BM 365) zamijenit će Željko Lacković. 

Ljubica Ambrušec mijenjat će Mostova ministra Slavena Dobrovića, Monika Udovičić Antona Klimana (HDZ), Marko Baričev Miru Kovača (HDZ), Natko Felbar Mostova Vlahu Orepića, Marija Jelkovac HDZ-ova Tomu Medveda, Mato Franković HDZ-ova Lovru Kuščevića, a Sandra Kulić Mlakar Zlatka Hasanbegovića (HDZ). 

Josip Borić u saborske će klupe umjesto ministra prometa Olega Butkovića (HDZ), Nikolina Babić zamijenit će ministra obrta Darka Horvata (HDZ), a Vesna Bedeković ministra ragionalnog razvoja Tomislava Tolušića. 

Europarlamentarku Ivanu Maletić (HDZ) zamjenjuje Damir Felak. 

Mandat je u mirovanje stavio i gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić (HDZ), a u saborskim klupama zamijenit će ga Ivan Šipić, a čelnicu Živog zida Vladimiru Palfi Branimir Bunjac. 

Tajnikom Sabora imenovan je Davor Orlović. 

Tim je imenovanjima završena konstituirajuća sjednica Sabora, a Petrov je sljedeću sazvao već za poslijepodne, nakon petnaestominutne stanke.

Nakon konstituiranja, Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu, a do kraja dana zastupnici bi trebali donijeti zakonske izmjene kojima će omogućiti sastavljanje nove Vlade, najavljeno za utorak ili srijedu. Pročitan je dnevni red s pet točaka, te je Petrov najavio jednosatnu pauzu. 

Nova Vlada sastavit će se na temelju četiri zakonska prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi. 

Predlaže se pripajanje Ministarstva poduzetništva i obrta Ministarstvu gospodarstva, a sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede te dobiva novi naziv, ustroj i djelokrug. Posebnu pozornost dobit će problematika demografske obnove, zaštita obitelji i mladih te se - radi toga - ustrojava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osim toga, Vladini državni uredi transformiraju se u središnje državne urede, također, kao središnja tijela državne uprave za obavljanje poslova, vođenje i provedbu javnih politika od posebnoga strateškog značenja za učinkovitost rada Vlade. S obzirom na strateške i programske prioritete Vlade, osnivaju se i dva nova središnja državna ureda ovlaštena za pitanja športa i razvitak digitalnog društva. 

Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest. 

Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici. 

Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana. 

Predlagatelj svih zakona je klub HDZ-a. 

Na dnevnom redu je i prijedog odluke o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 

Nakon glasovanja o predloženome dnevnom redu, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov odredio je jednosatnu stanku kako bi se zakoni mogli raspraviti po odborima. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter